Slovenija 19.5.2016 0:30

Narodni muzej bo gostil razstavo likovnikov Majski salon

Ljubljana, 19. maja - V Narodnem muzeju Slovenije bodo drevi odprli razstavo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) Majski salon ter podelili nagrade letošnjim nagrajencem. To so Metka Kavčič, Lucija Stramec in Simao Bessa. Nagrajence je letos izbrala žirija umetnostnih zgodovinarjev v sestavi Breda Ilich Klančnik, Breda Škrjanec in Damir Globočnik.

Ljubljana. Muzejska ploščad, Narodni muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzejska ploščad, Narodni muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kavčičeva je žirijo prepričala z delom iz cikla Ko se duša naguba, Stramčeva z delom Materializirane preobrazbe, Bessa pa z delom brez naslova.

Letošnja razstava Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je prostor našla v Narodnem muzeju Slovenije. Svoje moči so v ZDSLU letos prvič združili z umetnostnimi kritiki oz. slovensko sekcijo združenja mednarodnih umetnostnih kritikov AICA, ki je iz devetih regionalnih društev zveze izbrala 47 umetnikov, ki se bodo predstavili na postavitvi.

Dela za razstavo so tako izbrali Milena Božiček Koren, Barbara Strle Vurnik, Robert Inhof, Petra Vencelj, Majda Božeglav Japelj, Breda Kolar Sluga in Brane Kovič.

Po Kovičevem mnenju je kritikom uspelo celostno zajeti različne tehnike in medije, pri čemer so v izbor za razstavo zajeli nekaj več kot pet odstotkov vseh članov ZDSLU. Teh je sicer 700, pri čemer jih je približno dve tretjini aktivnih.