Svet 19.5.2016 6:00

Na Zahodnem bregu odprli Palestinski muzej

Gaza, 19. maja - Na Zahodnem bregu so v sredo odprli muzej, ki bo po besedah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa ohranjal spomin na palestinski narod, čeprav še nima razstavnih eksponatov. Muzej so inavgurirali v univerzitetnem mestu Birzeit blizu Ramale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinski muzej bo ohranjal spomin na Palestince in pripovedoval njihovo zgodbo, je poudaril Abas. Kot je dodal, je ta spomenik ključni del neodvisne države, ki pa jo bo treba še razglasiti. Abas se - na veliko jezo Izraelcev - za formalno priznanje Palestine kot države bori pri Združenih narodih.

Muzej so zasnovali irski in kitajski arhitekti, ima tudi vrtove. Stavba je stala okrog 28 milijonov dolarjev, 95 odstotkov sredstev so prispevali Palestinci.

Kot prvo so v muzeju nameravali odpreti razstavo s fotografijami Palestincev z vsega sveta, a se to ni zgodilo, zato je stavba trenutno prazna. Kot so poudarili organizatorji, so v sredo zgolj inavgurirali zgradbo, ne pa tudi muzeja. Prvo razstavo bodo odprli predvidoma oktobra.

Zamisel za muzej sega v leto 1997, štiri leta po tem, ko je mirovni sporazum v Oslu priznal palestinske oblasti, kar naj bi privedlo do neodvisne palestinske države.