Slovenija 19.5.2016 13:44

Odbor pisateljev za mir ob problematiki beguncev in Kurdov pozval k miru

Bled, 19. maja - Odbor pisateljev za mir Mednarodnega Pena je na blejskem srečanju prejšnji teden sprejel izjavo, s katero se pridružuje 1400 akademikom z vsega sveta, ki so januarja letos obsodili ravnanje s Kurdi in drugimi prebivalci v Turčiji. Vpletene so pozvali, da prekinejo krog nasilja in Turčiji pomagajo na poti v mirno in varno prihodnost.

Turčija, Ankara. Protest v podporo Kurdom, ki je potekal po vsej Turčiji. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Turčija, Ankara.
Protest v podporo Kurdom, ki je potekal po vsej Turčiji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Turčija, Istanbul. Begunski kamp v turškem obmejnem mestu Kilis. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Turčija, Istanbul.
Begunski kamp v turškem obmejnem mestu Kilis.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"V senci konflikta v Siriji in begunske krize ter skrito pred očmi svetovnih medijev je bilo kurdsko ljudstvo izpostavljeno namerni brezbrižnosti do pravice do življenja, svobode in varnosti. Policijske ure, uničevanje kulturne dediščine, atentati ter umori nevpletenih v konflikt so sramota in madež na ugledu turške države ter njenih evropskih partneric," so pisatelji zapisali v izjavi.

V njej so se pridružili peticiji za mir 1128 akademikov z 89 univerz v Turčiji ter več kot 355 akademikov in raziskovalcev iz tujine, ki so januarja od turške države zahtevali, da prekine nasilje, preneha kršiti državno in mednarodno pravo ter kaznuje tiste, ki so odgovorni za kršenje človekovih pravic. Peticijo z naslovom Ne bomo sodelovali v tem zločinu so med drugim podpisala imena, kot so Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar in David Harvey.

"Sistematično ustrahovanje, aretacije, zapiranje ter izgon novinarjev ter akademikov, ki se zavzemajo za mir ter svobodo govora, je nesprejemljivo," piše v pisateljski izjavi, ki - podobno kot peticija - poziva vpletene, da nemudoma prekinejo krog nasilja, turški vladi pa priporoča, da zagotovi pogoje za poganjanja ter izdela načrt za trajen mir v regiji.

"Mednarodni Pen poziva mednarodno skupnost, Evropsko unijo, Svet Evrope ter mednarodne investitorje, da pomagajo Turčiji izbrati pot v mirno in varno prihodnost v skladu z obveznostmi, ki sledijo iz ustanovne listine Organizacije Združenih narodov," so sklenili pisatelji na Bledu.

V izjavi zahtevajo tudi, da narodi Evrope sprejmejo skupne humane zakone za urejanje azila, ki niso podvrženi nacionalnim interesom, ampak sledijo duhu solidarnosti ter prevzemanja odgovornosti.

"Vstopa v Evropo begunci ne smejo plačevati s tveganjem svojih življenj. S prosilci za azil se ne sme ravnati kot z zločinci, temveč jim je treba zagotoviti enake osnovne standarde človeka vredne obravnave v vseh članicah EU. Vsi morajo imeti enak dostop do pravičnega procesa pridobivanja azila. V imenu zaščite meja ni mogoče legalizirati ali tolerirati smrti beguncev. EU mora biti priznana kot skupno varno območje za begunce," še piše v izjavi.

Odbor pisateljev za mir Mednarodnega Pena je izjavo sprejel v soboto na 48. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, in sicer po pozivu turških in kurdskih pisateljev 24. aprila v Diyarbakirju v Turčiji ter v skladu s priporočili seminarja o kulturni raznolikosti mednarodnega Pena marca 2005, so sporočili iz Slovenskega centra Pen.