Svet 20.5.2016 5:00

Da Vincijeva šifra bo prirejena za mlade bralce

London, 20. maja - Najbolj prodajani roman Dana Browna Da Vincijeva šifra bo v skrajšani različici izšel za mlade bralce. Uspešnica bo prireja za mladostnike nad 13. letom starosti in bo obdržala izvirno zgodbo, v kateri je pisatelj tematiziral Jezusovo življenje in skrivnosti katoliške cerkve. Knjiga bo imela povsem novo naslovnico.

Različica za mladino bo v Veliki Britaniji izšla 8. septembra, v ZDA pa 13. septembra, je po poročanju tujih medijev napovedala založba Penguin Random House.

"Iskreno upam, da bo priredba Da Vincijeve šifre pri mladostnikih zanetila enako vznemirjenje, kot sem ga čutil sam, ko sem raziskoval skrito zgodovino in skrivnosti sveta, v katerem živimo," je po poročanju britanskega BBC povedal pisatelj.

Urednica revije The Bookseller Lisa Campbell trdi, da je trg knjig za otroke in mladino zaradi naraščajočega trenda s poslovnega vidika obetavno področje založniške industrije. V prvem letošnjem četrtletju je v primerjavi z enakim obdobjem lani narasel za 7,45 odstotka. Podatki sistema Nielsen BookScan se sicer nanašajo zgolj na tiskane, ne pa tudi na elektronske knjige.

Campbellovi se zato zdi smiselno, da bo Brownova knjiga nagovorila mlade bralce, in to še pred jesensko premiero filma Inferno po njegovem istoimenskem romanu iz leta 2013. Pisateljevi oboževalci pa medtem čakajo na novo nadaljevanje o protagonistu Robertu Langdonu. Da ga piše, je Brown razkril novembra 2014, datum izida pa še ni določen.

Da Vincijeva šifra, ki je bila prvič objavljena leta 2003, velja za eno najbolj prodajanih knjig vseh časov. Izvirnik s skoraj 600 stranmi so prodali v 82 milijonov izvodih po vsem svetu, po njem pa posneli tudi film, v katerem je glavnega junaka odigral Tom Hanks. Film je v blagajne prinesel več kot 758 milijonov dolarjev.