Na hitro prelistano 21.5.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. maja - Založba Studia Humanitatis je izdala delo Jožeta Vogrinca Pojmovne prikazni, Revija Likovne besede in ZDSLU pa s še nekaj sozaložniki alternativni vodič po Ljubljani Zore Stančič Zora was here. Pri založbi Miš je izšla knjiga s fotografijami o najmlajši nobelovki Malali Yousafzai, pri Učilih pa kriminalka M. J. Arlidgea Hiša za punčke.

Ljubljana. Knjiga Pojmovne prikazi, Reseto humanistike, ki je delo avtorja Jozeta Vogrinca in je izsla pri zalozbi Studia Humanitas. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pojmovne prikazi, Reseto humanistike, ki je delo avtorja Jozeta Vogrinca in je izsla pri zalozbi Studia Humanitas.
Foto: STA

Ljubljana. Kriminalni roman Hisa za puncke, avtorice M.J. Arlidge, ki je izsla pri zalozbi Felix. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalni roman Hisa za puncke, avtorice M.J. Arlidge, ki je izsla pri zalozbi Felix.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Zore Stancic z naslovom Zora was here, ki je izsla pri zalozbi Likovne besede, Zveza drustev slovenskih likovnih umetnikov, 2015. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Zore Stancic z naslovom Zora was here, ki je izsla pri zalozbi Likovne besede, Zveza drustev slovenskih likovnih umetnikov, 2015.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Rosemary McCarney z naslovom Vsak dan je Malalin dan, ki je izsla pri zalozbi Mis. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Rosemary McCarney z naslovom Vsak dan je Malalin dan, ki je izsla pri zalozbi Mis.
Foto: STA

POJMOVNE PRIKAZNI - SLOVAR GESEL, KI SO "ZBODLA" DRUŽBOSLOVCA VOGRINCA

Knjiga Pojmovne prikazni prinaša nekakšen slovarček abecedno razporejenih gesel, ki pa jih avtor ni spisal z jezikoslovnega stališča oz. kot jezikoslovec oz. pravopisec ampak kot uporabnik jezika oziroma bralec. "Gesla se nanašajo na termine, ki so me zbodli v oko kot humanista in družboslovca - najprej kot učitelja, ki je poklicno dolžan presojati humanistična in družboslovna besedila drugih, pozneje pa sem postal tudi v drugih besedilih različnih vrst pozoren na rabe, kakršne so me najprej zbodle v strokovnih in znanstvenih testih. Vse bolj sem opažal, da pisci namesto terminov, že znanih in uveljavljenih v znanstvenem in strokovnem pisanju v slovenščino uvažajo - pretežno iz angleščine - nove, dotlej neznane tujke in skovanke, je v predgovoru zapisal Vogrinec.

Jože Vogrinc je sociolog kulture in medijev. Predava na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptualiziranjem humanistike in družboslovja.

ZORA WAS HERE - KNJIŽICA O LJUBLJANI, KOT JO VIDI UMETNICA ZORA STANČIČ

Zora was here je deveta knjižica, ki je izšla v okviru slovensko-angleške zbirke knjižic Ljubljana osebno. Pod njo se podpisuje vizualna umetnica Zora Stančič. Avtorica bralca skozi knjižnico, katere naslov izhaja iz slavnega grafita na Šumiju Chubby was here, popelje skozi desetletja svojih spominov, v prelomna osemdeseta, ko Ljubljana, kot pravi, še ni bila najlepše mesto na svetu. Stančičeva se v knjižici spominja krajev, ki so bili zanjo pomembni, kjer je pridobivala znanje in kjer se je družila z vrstniki in prijatelji. "V teh nekaj desetletjih se je zamenjala država, zamenjal se je družbeni red, sistem, zamenjale so se vrednote. Prav tako je z opisanimi prostori, nekaterih ni več, spremenili so namembnost ali pa smo nanje preprosto pozabili," je v uvodu zapisala avtorica.

Knjižica je izšla v zbirki alternativnih vodičev, ki ponujajo osveščeno dojemanje mesta skozi osebno izkušnjo posameznikov, ki ponujajo stilsko in vsebinsko zanimive mikro poglede na Ljubljano.

VSAK DAN JE MALALIN DAN - KNJIGA S FOTOGRAFIJAMI, POSVEČENA HUMANISTKI MALALI

Knjiga Vsak dan je Malalin dan ima obliko pisma, "ilustriranega" s fotografijami Malali - deklici, ki je živela v Pakistanu, ko jo je taliban pri 15 letih ustrelil le zato, ker je želela hoditi v šolo. Od tistega trenutka dalje se je zanjo in za njen pogum začel zanimati svet. Deklico so takoj po nesreči prepeljali v Veliko Britanijo, kjer je skupaj s še dvema ranjenima sovrstnicama, okrevala. Odtlej si še močneje prizadeva za to, da bi vsak otrok imel pravico do izobrazbe. Za svoja prizadevanja je prejela več kot 30 nagrad in priznanj, leta 2014 pa je postala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir. Besedilo Rosemary McCarney, ki je ustanovila sklad za dekleta Because I am a Girl, je prevedla Irena Miš Svoljšak.

HIŠA ZA PUNČKE - NOVA KRIMINALKA BRITANSKEGA AVTORJA ARLIDGEA

V ospredju nove kriminalke Hiša za punčke je mlada ženska, ki se zbudi v hladni, temni kleti. Pojma nima, kako je prišla tja in kdo jo je ugrabil. To je šele začetek njene strahotne nočne more. Na samotni plaži nedaleč stran odkrijejo zakopano truplo neke druge mlade ženske. Oboje je izziv za višjo inšpektorico Helen Grace, ki poskuša razumeti morilčeve motive, obenem pa ji postaja vse bolj jasno, da je v neusmiljeni bitki s časom. Hiša za punčke je tretja poslovenjena kriminalka britanskega avtorja Matthewa Arlidgea. Prevedeni sta še Temno srce in An ban, pet podgan. Vse je prevedla Manica Baša.