Slovenija 21.5.2016 8:30

Vrhunec 20-letnice delovanja Beletrine z razstavo Kentrićeve in koncertom

Ljubljana, 21. maja - Zavod za založniško dejavnost Beletrina v teh dneh praznuje 20 let delovanja. V sklopu praznovanja se bo med 17. majem in 7. junijem skupno zvrstilo 20 dogodkov po Sloveniji in zamejstvu. Vrhunec dogajanja bo nocoj v Študentskem kampusu pri pivovarni Union, kjer bo odprtju razstave podob iz dela Pisma Adni Samire Kentrić sledil koncert.

Ljubljana, knjigarna Beletrina. Knjigarna Beletrina. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, knjigarna Beletrina.
Knjigarna Beletrina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Od torka so v sklopu 20-letnice založbe svoja dela med drugimi predstavili Polona Glavan, Dino Bauk in Matjaž Pikalo. V petek je potekal pogovor s katalonsko avtorico Mario Barbal ob izidu prevoda njenega romana Intimna dežela.

Danes se bo literarno dogajanje začelo že dopoldan. V Konzorciju bodo gostili Milana Deklevo, ob kavi bosta v Narodni galeriji modrovali Svetlana Makarovič in Svetlana Slapšak, Vesna Milek in Boštjan Narat pa se bosta na ladjici po Ljubljanici pogovarjali o delu Razpoložena za Pariz. Čez dan bo na sporedu še več dogodkov s slovenskimi avtorji.

Vrhunec bo praznovanje doseglo nocoj, ko bodo v Študentskem kampusu pri pivovarni Union odprli razstavo podob iz knjige Pismo Adni Samire Kentrić. Osrednjo zgodbo v delu Pismo Adni, ki se dotika aktualne migrantske krize, pripoveduje Adnina pokojna skrbnica. Ta je deklici v primeru svoje smrti zapustila pismo in nekaj opozoril, na kaj naj bo pozorna, če se odloči za beg.

Večer bo zaokrožil kantavtorski glasbeni program v družbi Rundek Cargo Tria, Katje Šulc, skupine Autodafe, Lu Čing Las, Severe Gjurin, Narata ter Janeza Škofa.

V 20 letih je Beletrina, prej Študentska založba, z izbranim slovenskim in prevodnim knjižnim programom - leposlovnim, esejističnim in humanističnim - postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost, so zapisali pri založbi. Številni Beletrinini avtorji so prejeli pomembne nagrade.

Beletrina v knjižnih zbirkah Beletrina, Časopis za kritiko znanosti, Koda in Posebne izdaje izda več kot 50 naslovov letno. Doslej je pri založbi izšlo več kot 1000 knjig, od tega več kot 400 v prepoznavni leposlovni zbirki Beletrina. V slednji izhajajo dela slovenskih klasikov ter predstavnikov mlajše in najmlajše generacije, pri prevodih pa pri založbi sledijo zanimivim trendom v literaturi.

Založba Beletrina skrbi za predstavitve svojih avtorjev po Sloveniji in redno v goste vabi tuje avtorje, katerih dela izdaja. Prav tako je med dejavnejšimi pri literarnem posredovanju del svojih avtorjev v tujino, kjer letno izide okoli 20 prevodov v različne jezike. Beletrina organizira literarna festivala Fabula ter Dnevi poezije in vina. Slednji je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, katere koordinator je založba. Od letos Versopolis deluje tudi kot spletna revija za poezijo, literaturo in kulturo.

Pod Beletrininim okriljem od leta 2007 deluje tudi neodvisno uredništvo spletišča AirBeletrina, s portalom Biblos pa je založba leta 2013 postala pionir na področju izposoje in prodaje e-knjig v slovenskem jeziku.

"V prihodnjih letih Beletrina načrtuje nove projekte in izzive, pri čemer jedro delovanja še vedno ostaja založništvo kakovostnega leposlovja in humanistike," so zapisali pri založbi.