Svet 22.5.2016 0:30

V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad sklenil filmski festival

Cannes, 22. maja - V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad drevi zaključil 69. mednarodni filmski festival, ki je od 11. maja narekoval korak filmski javnosti. Za prestižno zlato palmo, glavno festivalsko nagrado, se letos poteguje 21 filmov ustvarjalcev, kot so Ken Loach, Olivier Assayas, brata Dardenne, Jim Jarmusch, Asghar Farhadi, Cristian Mungiu in Pedro Almodovar.

Francija, Cannes. 69. mednarodni filmski festival v Cannesu. Avstralski režiser George Miller. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
69. mednarodni filmski festival v Cannesu.
Avstralski režiser George Miller.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Loach se za zlato palmo poteguje s socialno dramo I, Daniel Blake, Assayas s filmom Personal Shopper, dvakratna dobitnika zlate palme brata Dardenne s filmom z angleškim naslovom The Unknown Girl in Jarmusch s filmom Paterson. Farhadi je v tekmovalnem programu s filmom z angleškim naslovom The Salesman, Mungiu s filmom, ki nosi angleški naslov Graduation, Almodovar pa z dramo Julieta.

Jeff Nichols je v tekmi za zlato palmo s filmom Loving, režiser Xaver Dolan s filmom z angleškim naslovom It's Only the End of the World, Andrea Arnold s filmom American Honey, Paul Verhoeven s filmom Elle, ameriški igralec in režiser Sean Penn pa se zanjo poteguje s filmom The Last Face.

Devetčlanski žiriji, ki bo odločila o dobitniku zlate palme, predseduje avstralski režiser George Miller.

Nagrado za življenjsko delo letos prejeme francoski igralec Jean-Pierre Leaud. Leta 1944 rojeni igralec je širši javnosti najbolj poznan kot Antoine Doinel v seriji filmov Francoisa Truffauta, ki se je začela leta 1959 s filmom 400 udarcev. Večkrat je sodeloval tudi z Jean-Lucom Godardom, bil je viden lik francoskega novega vala.

Lani je žirija zlato palmo namenila družbenokritični drami o prebežnikih v Evropi z naslovom Dheepan francoskega režiserja Jacquesa Audiarda.