Svet 21.5.2016 6:00

V Berlinu digitalizirajo arheološke eksponate v 3D formatu

Berlin, 21. maja - V muzejih na Berlinskem muzejskem otoku so se lotili digitalizacije nekaterih največjih arheoloških zakladov, ki bodo odslej občinstvu in raziskovalcem dostopni v 3D formatu. Izmed več kot milijon arheoloških eksponatov izbirajo tiste, ki so najbolj pomembni ali še posebej zanimivi.

V Nemškem centru za digitalizacijo kulturnih dobrin v muzejih tehniki, med njimi tudi strokovnjak za računalniške igrice, in muzealci že šest mesecev sodelujejo v projektu digitalizacije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz Pruskega sklada za kulturno dediščino, bodo obiskovalci muzejev lahko že v prihodnjem letu dodatne informacije o razstavljenih eksponatih pridobili prek pametnih telefonov.

Projekt je del Pametnega muzeja, v sklopu katerega razvijajo nove oblike posredovanja kulture ljudem. Projekt je še posebej pomemben za preureditev Muzeja Prednje Azije v Pergamonskem muzeju, ki ga nameravajo leta 2015 zapreti.

Kot še piše dpa, s skeniranjem objekte zajamejo na mikrometer natančno. V prihodnje bodo strokovnjakom z vsega sveta dostopni prek baze podatkov.