Slovenija 21.5.2016 5:00

APZ Tone Tomšič ob 90-letnici s sozvočji slovenskih pokrajin

Ljubljana, 21. maja - Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani bo v Cankarjevem domu proslavil 90-letnico ustanovitve. Slavnostni koncert pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec bo ponudil zvočni sprehod skozi slovenske pokrajine. Na koncertu z naslovom Zvenenja Slovenije bo sodelovalo tudi nekaj bivših dirigentov, ki so zaznamovali apezejevsko pot.

Celoten program današnjega slavnostnega koncerta bo posvečen literaturi slovenskih skladateljev. V prvem delu bo zazvenelo šest novitet. Tadeja Vulc, Petra Strahovnik, Ambrož Čopi, Patrick Quaggiato, Damijan Močnik in Andrej Makor so uglasbili besedilo enega izmed literatov, ki prihaja iz določene pokrajine, pri tem so izhajali tudi iz motivov ljudskih plesov teh pokrajin. Rdečo nit glasbenega potovanja čez Slovenijo bo spletla skladateljica Bojana Šaljić Podešva s pomočjo operne solistke Urške Arlič Gololičič, Nine Volk na opreklju in Matevža Bajdeta na tolkalih.

V drugem delu koncerta se bodo pevci ozrli v preteklost na tista dela slovenskih skladateljev, ki so del železnega repertoarja zbora, pri izvedbi pa se jim bodo pridružili tudi bivši dirigenti. Povabilu so se, kot je za STA povedala Gregorc Bukovčeva, odzvali Urša Lah, Marko Munih, Jože Fürst in Sebastjan Vrhovnik.

Zaslužnega člana zbora in prav tako enega izmed bivših dirigentov Lojzeta Lebiča, ki je pustil velik pečat ne le pri APZ, ampak tudi v širšem slovenskem glasbenem prostoru, bo zbor kot skladatelja počastil z izvedbo dveh njegovih del.

APZ Tone Tomšič združuje študente fakultet Univerze v Ljubljani in sodi v sam vrh slovenskih zborovskih zasedb, ki dosegajo uspehe tudi v tujini. Je eden od dveh zborov na svetu, ki sta dvakrat osvojila veliko nagrade Evrope v zborovskem petju, najvišje priznanje za ljubiteljske zbore.

Nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt v moškem sestavu, pred drugo svetovno vojno pa je oblikoval še ženski zbor. Tradicijo je prekinila vojna, nato pa je zbor študentov ljubljanske univerze leta 1946 začel ponovno delovati, tokrat v mešani zasedbi.

APZ Tone Tomšič so vedno vodila ugledna imena slovenske glasbe, po Maroltu Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik.

Jerica Gregorc Bukovec ga je prevzela s tokratno sezono oktobra lani, pred tem je vodila Komorni zbor Ave. Pevci so jo povabili zaradi njene repertoarne usmeritve. Kot je še povedala za STA, bo še naprej spodbujala skladatelje k ustvarjanju novitet, kar je tudi eno od poslanstev zbora, sicer pa se bo trudila izvajati kakovostno zborovsko glasbo, pri čemer bo nekaj prostora namenila tudi sodobni umetni glasbi.