Svet 22.5.2016 6:00

V milanski Scali bodo prihodnjo sezono odprli z Madame Butterfly

Milano, 22. maja - V milanskem opernem gledališču Scala bodo sezono 2016/17 odprli z originalno različico opere Madame Butterfly Giacoma Puccinija. Na premieri 7. decembra bo za dirigentskim pultom stal glasbeni direktor Scale Riccardo Chailly, režijo so zaupali Alvisu Hermanisu. Na programu operne hiše bo v prihodnji sezoni 15 različnih oper.

Opero Madame Butterfly so v Scali prvič izvedli 112 let po premieri v newyorški Metropolitanski operi leta 1904. Tokrat bodo na oder postavili originalno verzijo, ki jo je dirigent Arturo Toscanini za newyorško postavitev nekoliko predelal. Tudi pozneje je bila s Puccinijevim privoljenjem izvajana le še Toscaninijeva verzija, Chaillyjeve besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je še dejal Chailly, je njihova moralna dolžnost, da na oder postavijo originalno verzijo.

Chailly bo za dirigentskim pultom stal tudi pri operi Tatinska sraka Gioacchina Rossinija, režijo pa so zaupali oskarjevcu Gabrieleju Salvatoresu. Korejski dirigent Myung-whun Chung bo prevzel dirigentsko vodstvo pri Verdijevi operi Don Carlo, ki jo bo režiral Peter Stein.

Zubin Mehta bo dirigiral Verdijevega Falstaffa, ki ga bo režiral Damiano Michieletto. Ta je opero režiral že za Salzburški festival. Izvedli bodo tudi Mozartovo opero Beg iz seraja, kot jo je na oder postavil v drugi polovici 90. let preminuli italijanski režiser Giorgio Strehler.

Napovedujejo še Verdijevo Traviato, kot jo je na oder postavila italijanska režiserka Liliana Cavani, z rusko operno zvezdnico Anno Netrebko v glavni vlogi. Paavo Jaervi bo dirigiral Mozartovi operi Don Giovanni v režiji Roberta Carsena.

Več kot desetletje zatem, ko je zaradi spora o vodenju gledališča zapustil milansko Scalo, se vrača Riccardo Muti. S Čikaškim simfoničnim orkestrom bo nastopil na koncertih 20. in 21. januarja 2017, na katerih bo predstavil dva različna programa.