Svet 23.5.2016 6:00

V Berlinu grafike španskega umetnika Joseja de Ribere

Berlin, 23. maja - V berlinski Slikarski galeriji bodo 19. julija odprli razstavo grafik španskega slikarja in grafika Joseja de Ribere (1591-1652). Čeprav je danes poznanih le 18 njegovih grafik, umetnik velja za enega najboljših španskih grafikov pred Goyo in za enega najbolj virtuoznih jedkalcev 17. stoletja.

Kot piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, je bila njegova kariera grafika najverjetneje omejena na kratko obdobje med letoma 1620 in 1630.

Dejstvo, da so njegove jedkanice nastale znotraj enega desetletja in to na začetku njegove umetniške poti, dopušča domnevo, da so mu predstavljale možnost, da z njimi zasluži za preživetje, ko se je kot mlad španski umetnik preselil v Italijo. Prek grafik je lahko svojo umetnost predstavil širokemu občinstvu, z njimi je nase opozoril potencialne naročnike.

Vendar pa se grafiki ni posvečal samo zaradi zaslužka. Kot izkušenega risarja ga je pritegnila predvsem zaradi občutka spontanosti, ki ga je lahko dosegal v tehniki jedkanice. Poleg tega, da je obveljal za najpomembnejšega španskega grafika, pa Riberove grafike predstavljajo tudi vrhunec italijanske jedkanice 17. stoletja.

Razstava bo na ogled do 6. novembra, še piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Slikarska galerija.

Ribera se je rodil v Jativi v španski avtonomni skupnosti Valencia. Učil se je pri Franciscu Ribalti v Valencii. Leta 1616 se je poročil v Neapelj in večino življenja prebil v Italiji. Nanj sta vplivala Corregio in Caravaggio. V Neaplju je ustvaril pravi slikarski monopol, tako da so se iz tega mesta morali umakniti mnogi slikarji.

Bil je predstavnik neapeljskega baročnega slikarstva. Slikal je predvsem sakralne motive, svetnike, mučenike in žanrske prizore. V prvem obdobju je uporabljal temni chiaroscuro, pozneje nekoliko svetlejše tone. V ostri svetlobi njegove postave mnogokrat kažejo tudi naturalistične, surove detajle.