Svet 24.5.2016 5:30

Na Dunaju na ogled novci iz cesarske numizmatične zbirke

Dunaj, 24. maja - V Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju bodo danes odprli razstavo novcev iz cesarske numizmatične zbirke, ki so jo naslovili Cesarsko zlato. Postavitev, na kateri so predstavljeni nekateri najdragocenejši kosi iz zbirke, je ob 125-letnici Umetnostnozgodovinskega muzeja pripravil Numizmatični kabinet.

Velika slava, ki jo je cesarska numizmatična zbirka že okoli leta 1800 uživala v Evropi, je bila rezultat tako njene velikosti kot tudi njene kakovosti, poleg tega je vsebovala veliko redkih primerkov.

Za njeno oblikovanje je bila odločilna zbirateljska strast Karla VI. (vladal med letoma 1711 in 1740) in Franca I. (vladal med letoma 1745 in 1765), ki je navduševala tako sodobnike, kot navdušuje tudi današnje poznavalce tega področja.

Na razstavi bo mogoče videti od zlatnikov, ki so bili v vsakodnevnem obtoku, do spominskih zlatnikov. Mnogi so bili darilo cesarjem ali pa so v zbirko prišli kot plen iz drugih cesarskih zbirk, piše na spletni strani Umetnostnozgodovinskega muzeja.

Vrhunec razstave pa predstavljajo t.i. razkošne medalje. Te so bile izdelane v le po nekaj primerkih in so bile mišljene kot darila pomembnim osebnostim. Zaradi njihove velikosti jih pogosto odlikuje bogastvo detajlov, kar sicer za novce ni običajno.

Numizmatični kabinet na Dunaju se ponaša tudi s tem, da velja za rojstno mesto numizmatike. V 18. stoletju so namreč varuhi cesarske numizmatične zbirke uredili in natisni prvi katalog ter razvili sistem katalogizacije, ki je v uporabi še danes.

Razstava bo na ogled do 5. marca 2017.