Svet 25.5.2016 5:00

V Vatikanu odprli prenovljeni Etnografski muzej

Rim, 25. maja - Po dveh leti obnovitvenih del so v Vatikanu v torek ponovno odprli Etnografski muzej, ki hrani več kot 100.000 eksponatov z vsega sveta. Razstava vključuje predmete, ki so jih poklonili misijoni, škofije ali posamezniki. Med njimi so tudi predmeti s Papue Nove Gvineje in kitajski novci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vatikan. Trg svetega Petra, Vatikan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Vatikan.
Trg svetega Petra, Vatikan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za ponovno odprtje muzeja so pripravili razstavo s katalogom, ki predstavljata artefakte starih ameriških kultur iz muzejske zbirke.

Etnografski muzej je leta 1926 ustanovil papež Pij XI. ob zaprtju svetovne misijonske razstave. Leta 1927 so ga inavgurirali v Lateranski palači, kjer je domoval do leta 1963. Leta 1973, v času pontifikata Pavla VI., pa so ga premestili na trenutno lokacijo - v kompleks Vatikanskih muzejev.

Jedro zbirke, ki šteje okrog 40.000 del, je izbrala posebna komisija iz okrog 100.000 predmetov z vsega sveta, ki so jih papežu za omenjeno razstavo ponudili zasebniki, v misijonih ter v več kot 400 škofijah. Skozi leta se je muzejski fond širil z novimi pridobitvami in donacijami.

Med zanimivejšimi predmeti muzejske zbirke so kitajska numizmatika, mavčni portreti ameriških Indijancev, ki jih je ustvaril nemški kipar Ferdinand Pettrich, ter prazgodovinski predmeti Britanske šole za arheologijo v Jeruzalemu. Zbirka trenutno šteje okrog 100.000 enot, piše na spletni strani muzeja.