Slovenija 25.5.2016 11:04

Ob stoletnici prenova cerkvice v Javorci

Tolmin, 25. maja - Letos mineva 100 let od izgradnje spominske cerkvice Svetega Duha v Javorci. Ob tem je Občina Tolmin poskrbela za njeno prenovo. V začetku aprila so se v cerkvi začela konservatorsko-restavratorska dela, a je vseeno odprta za obiskovalce. Obnovljena bo pričakala slovesnost ob stoletnici, ki jo pripravljajo 10. septembra.

Cerkvica je izjemen kulturni spomenik, zgrajen v času prve svetovne vojne v neposredni bližini soške fronte, so zapisali na spletni strani občine. Zgrajena je bila v spomin na avstro-ogrske vojake, ki so padli na tem območju.

Februarja 1916 so avstro-ogrski vojaki 3. gorske brigade XV. korpusa začeli z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za gradnjo. Cerkev je zasnoval dunajski slikar in scenograf Remigius Geyling (1878-1974), tedaj nadporočnik, organizacijo in vodenje gradnje pa je prevzel poročnik madžarskega rodu Geza Jablonszky.

Zgradili so jo avstro-ogrski vojaki, mojstri različnih obrti; iz kamenja obzidje in spodnji del, iz macesnovega lesa pa zgornji del konstrukcije. Dela so se začela 1. marca 1916, 1. novembra istega leta pa so cerkev že predali namenu.

Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom monarhije in napisom PAX (mir). Zunanjščino krasijo tudi grbi dvajseterice dežel, ki so sestavljale Avstro-Ogrsko. V notranjosti dominira bel secesijski oltar z mozaično podobo in lesenim tabernakljem z izrezljanimi Križanim, delo Antona Perathonerja.

Na hrastovih ploščah, ki simbolizirajo liste spominske knjige, je v cerkvici po sistemu vojaške hierarhije vžganih več kot 2500 imen na okoliških bojiščih padlih avstro-ogrskih vojakov, pokopanih na Ločah pri Tolminu.

Spominska cerkev v Javorci je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, leta 2007 pa je dobila tudi znak Evropske kulturne dediščine medvladne iniciative. Obenem je to tudi ena od postaj na zgodovinski poti Pot miru, ki povezuje spomenike in ostaline 1. svetovne vojne v Zgornjem Posočju.

Cerkev je bila nazadnje celovito obnovljena leta 2005 v okviru popotresnega programa. V drugi polovici lanskega leta so s strokovnimi delavci območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Novi Gorici ter Restavratorskega centra v Ljubljani ocenili obseg nujno potrebnih konservatorsko-restavratorskih posegov v notranjosti cerkve, v proračunu Občine Tolmin pa so za letos zagotovili sredstva za njihovo izvedbo.

Ob stoletnici izgradnje cerkve letos načrtujejo več dogodkov. Že to soboto pripravljajo pohod po Poti miru čez Mrzli vrh ter kolesarski potep iz Tolmina do Javorce, osrednjo prireditev pa Občina Tolmin načrtuje 10. septembra. Njen namen bo poudariti duh ekumenizma, sprave in miru.