Svet 26.5.2016 5:30

Dunajski filharmoniki pred dvorcem Schönbrunn s Koncertom poletne noči

Dunaj, 26. maja - Dunajski filharmoniki bodo v baročnem parku pred dunajskim dvorcem Schönbrunn danes pripravili že 13. tradicionalni Koncert poletne noči. Programu, ki ga bodo letos zaznamovali francoski skladatelji in nastopajoči, bo lahko prisluhnilo okoli 100.000 obiskovalcev.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na brezplačnem koncertu s pričetkom ob 20.30 bo zazvenela glasba največjih francoskih mojstrov 19. in zgodnjega 20. stoletja, kot so Georges Bizet, Hector Berlioz, Francis Poulenc in Maurice Ravel. Dirigentska taktirka bo v rokah priznanega ruskega dirigenta Semjona Bičkova, ki živi in dela v Franciji, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj.

Kot gostji bosta nastopili z več zlatimi ploščami nagrajeni francoski pianistki, sestri Katia in Marielle Labeque.

Pred koncertom bo ob 19.45 nastopil ansambel groovin'Tango quINNtett s Tirolske, zmagovalec mladinskega tekmovanja BePhilharmonic - Strauss Music Contest 2016. Tekmovanja, ki je letos potekalo prvič, se je udeležilo 750 nadarjenih mladih avstrijskih glasbenikov.

Koncert poletne noči velja poleg novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov za enega od pomembnejših avstrijskih glasbenih dogodkov, ki ga predvajajo v več kot 80 državah.

Dvorec Schönbrunn s svojim parkom in živalskim vrtom sodi med najbolj obiskane dunajske znamenitosti, v njem letno naštejejo več kot 2,5 milijona obiskovalcev. Tako palača kot park sta od leta 1996 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.