Slovenija 26.5.2016 10:29

V Škucu razstava Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti

Ljubljana, 26. maja - V galeriji Škuc bodo drevi odprli končno razstavo 15. leta Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti - Svet umetnosti. Skupinska razstava, naslovljena Osebno, bo ponudila pregled novejše produkcije mladih umetnic in umetnikov s področja vizualnih umetnosti.

Razstavljena bodo dela Borisa Beje, Žive Božičnik Rebec, Nine Čelhar, Neže Knez, Maruše Meglič, Tejke Pezdirc, Pile Rusjan in Dejana Štefančiča. Večina jih zaključuje formalno akademsko izobraževanje in profilira umetniško prakso tudi z razstavljanjem del v vidnejših prostorih sodobne umetnosti v Sloveniji, so sporočili iz Škuca.

Razstavo so pripravile kuratorke Petra Bole, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Hana Ostan Ožbolt, Mojca Sfiligoj in Katarina Stopar. Njihov izbor je rezultat večmesečnega pregledovanja obstoječih del in projektov v nastajanju, pogovorov s številnimi avtorji ter medsebojnega posveta v okviru drugega letnika Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti - Svet umetnosti.

"Predstaviti želimo dela umetnikov, s katerimi si delimo podobna življenjska vprašanja, izkušnje in izzive. Razstavljajoči avtorji spadajo v generacijo med približno 25. in 30. letom, med njimi pa prevladuje usmerjenost v subjekt in izrazito reflektiranje svojega položaja. To je oblikovalo tudi naš izbor in izrisalo koncept razstave, ki se je gradil sproti in rasel z zaznavanjem sorodnosti med deli. V času vsesplošne hiperprodukcije ne zagovarjamo utrjevanja umetniške prisotnosti z neprestanim proizvajanjem novega, temveč spodbujamo večkratno predstavitev del v različnih razstavnih kontekstih," so zapisale kuratorke.

Dela odražajo situacije in detajle iz vsakdanjega življenja izbranih umetnikov in njihovega socialnega okolja. So zabeležke intimnih izkušenj, hipnih vtisov ali dolgotrajnejših občutij. Z različnimi pristopi ustvarjalci prevajajo svoj odnos do sebe in osebne zgodovine, do posameznikov iz lastnega družabnega kroga, do družbeno pričakovanih oziroma predpisanih vlog ali do novih življenjskih situacij in transformacij.

"Razstava Osebno odpira prostor za zaznavanje vsakdanjih trenutkov v naših življenjih in priložnost za prepoznavanje občutij, bojev, upov, sanj in strahov vseh nas. Te pogojujejo medosebni družbeni odnosi, ki jih vnašajo razlike in pozicije moči, vzdržujejo pa družbene norme in pravila. Morda se lahko prav zaradi umetnosti lažje vživimo v vlogo drugega ali pa bolj pozorno reflektiramo svojo vpetost v socialno okolje," so še zapisale ob razstavi, ki bo na ogled do 12. junija.