Svet 29.5.2016 5:30

Kraljeva pošta izdala znamke ob 50. obletnici skupine Pink Floyd

London, 29. maja - Britanska Kraljeva pošta je izdala set desetih znamk ob 50. obletnici začetka profesionalnega delovanja psihedeličnih rockerjev Pink Floyd. Na šestih znamkah so podobe z najbolj znanih naslovnic albumov skupine, tudi slovitega The Dark Side Of The Moon, na štirih pa fotografije s koncertov v živo, je poročal britanski BBC.

Pink Floyd so poleg z glasbo zasloveli tudi z inovativnimi naslovnicami albumov, ki so nastale v sodelovanju z vodilnimi grafičnimi oblikovalci in fotografi. Poleg naslovnice albuma The Dark Side Of The Moon so na znamkah svoje mesto dobili še albumi The Piper At The Gates Of Dawn, Atom Heart Mother, Wish You Were Here, Animals in The Endless River.

Na preostalih štirih znamkah iz deseterice so fotografije s koncertov Pink Floyd v živo. Med njimi je fotografija z nastopa skupine v londonskemu klubu Ufo leta 1966.

Floydi so bila ena od prvih skupin, ki je na koncertih v živo začela uporabljati močno osvetljavo in na platno v ozadju projicirati videe. Koncertne vizualije so skozi leta nadgrajevali.

Skupino Pink Floyd so leta 1965 ustanovili bas kitarist Roger Waters, bobnar Nick Mason in klaviaturist Rick Wright. Skupini se je nato pridružil še kitarist in pevec Syd Barrett, ki ga je leta 1968 zamenjal David Gilmour.

Skupina sodi med najpomembnejše predstavnike progresivnega rocka. Največje uspehe je doživljala v 70. in 80. letih minulega stoletja. Po razhodu leta 1994 so člani zasedbe začeli delovati samostojno in se nekajkrat priložnostno združili, leta 2014 pa so presenetili z albumom The Endless River, na katerem so objavili staro gradivo, ki ni bilo vključeno na album The Division Bell.