Slovenija 26.5.2016 13:54

Pionirski dom ob sklepu Likfesta že zazrt v prihodnje projekte

Ljubljana, 26. maja - V Pionirskem domu so predstavili nekaj letošnjih dejavnosti in projektov, med njimi tudi prvi otroški likovni festival Likfest, ki se je sklenil danes s prireditvijo v Festivalni dvorani, na kateri je sodelovalo 200 otrok in več mentorjev. Nekaj izdelkov otrok bo do 30. maja vidnih na 90 plakatnih mestih ob ljubljanskih avtobusnih postajališčih.

Ljubljana. Gospodarsko razstavišče, zadaj Pionirski dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarsko razstavišče, zadaj Pionirski dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival Likfest je eden izmed sedmih festivalov, s katerimi želijo vzpodbujati otroško ustvarjalnost. Na njem je v prvi izdaji sodelovalo 1000 otrok iz 16 ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol pod vodstvom okoli 50 mentorjev, je na novinarski konferenci povedala direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik.

Tema letošnjega Likfesta, ki je bila otrokom navdih za dela, je bil naziv Ljubljana, zelena prestolnica. Strokovna komisija v sestavi umetnice Zore Stančič ter profesoric Marine Katalenić in Nine Koželj je izmed 1000 izbrala 100 otroških stvaritev, ki so bile na ogled na razstavi Art centra Pionirskega doma ter v razstavnem katalogu, 16 del pa bo do 30. maja razstavljenih na plakatnih mestih ob avtobusnih postajah po Ljubljani. Po besedah Potočnikove želijo s tem projektom Ljubljani vsaj za nekaj dni namesto oglasnih sporočil ponuditi dela otroške ustvarjalnosti.

Eden od namenom festivala je bil otrokom predstaviti tudi novejše likovne tehnike in grafiko, ki so v šolah zapostavljene, sta povedali Katalenićeva in Koželjeva. Tako so na sklepni prireditvi izdelali t.i. grafiko velikanko, ki jo je s svojimi avtoportreti ustvarilo vseh 200 prisotnih otrok.

Sicer se v Pionirskem domu že pripravljajo na projekte, ki se bodo začeli v novem šolskem letu, vmes pa jih čakajo še poletni počitniško-varstveni programi ter več obnov. Med poletjem se obeta tudi celovita prenova Art centra na Komenskega 9, ki bo po napovedih Potočnikove trajala vse do jeseni 2017. Do takrat bo Art center skupaj s Hišo otrok in umetnosti gostoval v prostorih na Miklošičevi.

Potočnikova je med letošnjimi dejavnostmi poleg 20 kulturno-umetniških programov omenila jezikovne tečaje devetih tujih jezikov, med pridobitvami pa gledališki oder in klimatsko hlajenje v Festivalni dvorani. V tej so lani izvedli 28 odstotkov več prireditev kot leto prej.

Med novostmi v prihodnjem šolskem letu, ki ga bodo začeli 3. septembra s Pionirskim festivalom, pa je izpostavila nova programa cirkus in klovnada, možnost učenja violine in program animiranega filma. Kmalu bodo zagnali tudi novo spletno stran.