Svet 27.5.2016 6:00

V češkem Zlinu premiera slovenskega mladinskega filma Nika

Zlin, 27. maja - Slovenski film Nika v režiji Slobodana Maksimovića bo svetovno premiero doživel na 56. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v Zlinu, kjer je uvrščen v tekmovalni program. Film, ki obravnava tematiko kartinga in v ospredje postavlja junakinjo, bo v Sloveniji na ogled na Festivalu slovenskega filma, v kinematografih pa od 20. oktobra.

Ljubljana. Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ogled filma, projekcija, predstava, film, filmska produkcija.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Film Nika pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po preminulemu očetu podedovala strast po hitrosti in kartingu, sicer enem redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, vendar se obenem zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje.

Organizatorji festivala so o filmu, ki je bil posnet na slovenski obali v 28 snemalnih dneh, zapisali, da so "vizualno atraktivni prizori vožnje z go-kartom ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti."

Drugi film režiserja Slobodana Maksimovića, ki sledi filmu Hvala za Sunderland (2012), je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nora production group in v koprodukciji RTV Slovenija, film pa je sofinanciral tudi Slovenski filmski center.

Pod scenarij se podpisujeta Maksimović in Matjaž Pikalo. Niko je odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Ob njej so zaigrali Marjuta Slamič, Sebastijan Cavazza, Benjamin Krnetić, Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič in drugi.

Glasbo podpisujeta Peter Dekleva in Miha Guštin - Gušti, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, skupin Koala Voice, Dandelion Children, Prismojenih profesorjev bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.

Nika bo v Zlinu tekmovala z ameriško popotnico iz filma About Scout (režija Laurie Weltz), adrenalinsko urbano akrobatko v češkem filmu In Your Dreams! (režija Petr Oukropec), mladim nogometašem iz ruskega filma The Pitch (režija Eduard Bordukov), obetavnim arabskim pevcem iz filma The Idol (režija Ehab Assal), zgodbo o najstniškem starševstvu, ki jo predstavlja film Keeper (režija Guillaume Senez), poetizirano bratsko ljubeznijo in tekmovalnostjo v vietnamskem filmu Yellow Flowers on the Green Grass (režija Victor Vu) in z malim imigrantom, ki se ujame v krog uličnih tolp v francoskem filmu Learn by Heart (režija Mathieu Vadepied), so sporočili producenti filma.