Svet 28.5.2016 6:00

Zlata kamera festivala Brata Manaki nizozemskemu snemalcu Robbyju Mullerju

Bitola, 28. maja - Nagrado zlata kamera 300, ki jo na filmskem festivalu Brata Manaki v makedonski Bitoli podeljujejo za življenjsko delo, letos prejme nizozemski snemalec Robby Muller. Mullerju, ki je najbolj poznan po sodelovanju z nemškim režiserjem Wimom Wendersom, bodo nagrado izročili 3. junija v Amsterdamu.

"Z nagrado bo festival na najboljši način okronal izjemen in neprimerljiv korpus del enega največjih snemalcev vseh časov," je po pisanju makedonske tiskovne agencije MIA nagrado utemeljil direktor festivala Blagoja Kunovski-Dore.

Šestinsedemdesetletni snemalec je pred dvema desetletja na festivalu v Bitoli prejel bronasto kamero 300 za sodelovanje v filmu Larsa von Trierja Lom valov, leta 2002 pa je prejel posebno nagrado zlata kamera 300 za izjemen prispevek k filmu. Predsedoval je tudi že žiriji festivala.

Ker je priklenjen na invalidski voziček, se Muller septembra ne bo udeležil 37. izdaje festivala v Bitoli. Direktor festivala mu bo nagrado izročil na slovesnosti 3. junija v Amsterdamu. Poleg tega bo v Amsterdamu prav tako od prihodnjega petka na ogled razstava z naslovom Mojster svetlobe, ki bo predstavila njegovo dolgo in plodno kariero.

Muller je posnel več kot 80 filmov. Z Wendersom je med drugi sodeloval pri filmih Alice v mestih, Ameriški prijatelj in Pariz, Teksas. Z ameriškim režiserjem Williamom Friedkinom je sodeloval pri filmu Živeti in umreti v L.A., s von Trierjem pa tudi pri filmu Plesalka v temi. Z ameriškim režiserjem Jimom Jarmuschem sta združila moči pri filmih Pod udarom zakona in Skrivnostni vlak.