Slovenija 27.5.2016 10:21

Kozinova nagrada za leto 2016 skladatelju Tomažu Svetetu

Ljubljana, 27. maja - Kozinovo nagrado, ki jo svojim članom za zaokrožen opus podeljuje Društvo slovenskih skladateljev, letos prejme skladatelj, dirigent in pedagog Tomaž Svete. Izročili mu jo bodo 3. junija opoldne za zaokrožen glasbeno-scenski opus. Komisija mu jo je namenila zaradi "kakovosti njegovega brezkompromisnega ustvarjanja".

Nagrado bo Svete prejel za dosedanjo ustvarjalno dejavnost in dosežke: mednarodno uspešne izvedbe njegove filozofske opere Kriton v Grazu, Requiema v Pragi, Prve simfonije na tekste Charlesa Baudelaira v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, Druge simfonije, skladbe Moro lasso za vokalni kvintet v Izraelu leta 2014, skladb Infelix ego za flavto in klavirski trio v Darmstadtu leta 2002 in Hefaistos za violino in klavir na Tajvanu leta 2003.

Še posebej pa je komisija v utemeljitvi izpostavila njegovo razgibano ustvarjalno dejavnost zadnjih dveh let, ko so bile izvedene njegove orkestrske skladbe, denimo L'amor sul mar na jubilejnem koncertu lanskih Slovenskih glasbenih dnevov, Koncert za dve violini in godalni orkester na letošnjem abonmajskem koncertu radijskih simfonikov, ter komorni skladbi L'apres midi d'un grillon lani v Salzburgu leta in Nuances za rog in pozavno na lanskih Svetovnih glasbenih dnevih v Sloveniji.

Veliko pozornosti v slovenskem kulturnem življenju je vzbudila izvedba njegove devete opere buffe Junak našega časa, ki je bila v koprodukciji SNG Opere in balet Ljubljana ter novomeškega Anton Podbevšek Teatra izvedena lani v Ljubljani in letos v Novem mestu. Trenutno nastaja njegova deseta opera, Ada na libreto Iva Svetine.

Diplomant kompozicije in dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki je nato diplomiral in magistriral še na dunajski Visoki šoli za glasbo in uprizoritveno umetnost, od leta 1995 pa poučuje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, je med slovenskimi skladatelji ustvaril največ opernih del. Njegove skladbe so sicer izvajali na številnih festivalih sodobne glasbe: Opatija, Zagreb, Slovenski glasbeni dnevi, Dunaj, Gradec, Praga in Gorica.

Svete je "izrazit individualist in iskalec novih zvočnih možnosti, obogatenih s filozofskimi in humanističnimi pogledi na umetnost in svet". "Sicer je v oblikovnem smislu tradicionalist, vedno iščoč svojo barvno paleto, barvito harmonijo, prečiščeno inštrumentacijo z ekspresivno melodično linijo", še piše v utemeljitvi.