Na hitro prelistano 28.5.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. maja - Pri založbi Miš so izdali mladinski roman latvijskega avtorja Janisa Jonevsa z naslovom Metalci '94, pri založbi Učila pa kriminalko francoskega pisatelja Michela Bussia Letalo brez nje. Mladinska knjiga je izdala lirično pripoved Georga R. R. Martina Ledeni zmaj in knjigo Polone Kovič Alternativna kuhinja 2.

Ljubljana Knjiga pisatelja Georgea R. R. Martina z naslovom Ledeni zmaj. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Georgea R. R. Martina z naslovom Ledeni zmaj.
Foto: STA

Ljubljana Kuharska knjiga Polone Kovač z naslovom Alternativna kuhinja 2. Foto: STA

Ljubljana
Kuharska knjiga Polone Kovač z naslovom Alternativna kuhinja 2.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga pisatelja Michela Bussija z naslovom Letalo brez nje. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Michela Bussija z naslovom Letalo brez nje.
Foto: STA

Ljubljana Roman latvijskega pisatelja Janisa Jonevsa z naslovom Metalci. Foto: STA

Ljubljana
Roman latvijskega pisatelja Janisa Jonevsa z naslovom Metalci.
Foto: STA

METALCI '94 - ROMAN, KI BRALCA POPELJE V 90. LETA

Zgodba prvenca latvijskega avtorja je postavljena v 90. leta minulega stoletja v latvijsko mesto Jelgava in obravnava navdušenje nad alternativno kulturo metalne glasbe, ki je zaznamovala to obdobje. Avtor bralca popelje v središče tega sveta s skoraj dnevniškimi zapisi odraščajočega fanta, ki skuša v subkulturi najti samega sebe, ter z dokumentirano upodobitvijo druge samostojnosti Latvije. Roman tako prepleta štiri vsebinske ravni. Delo uvede vest o samomoru pevca skupine Nirvana Kurta Cobaina, ki je precej časa odmevala med mladostniki v Jelgavi, druga nit pripoveduje o svobodi izbire po padcu železne zavese, tretja predstavlja zgodbo metalne glasbe, četrti poudarek pa je na odraščanju. Delo, ki je prejelo nagrado Evropske unije za književnost, je iz francoščine in angleščine prevedla Jedrt Lapuh Maležič.

Janis Jonevs se je rodil leta 1980 v Jelgavi, kjer je ostal do šolanja na Latvijski akademiji za kulturo v Rigi, tam je tudi magistriral. Dela kot tekstopisec, piše kolumne, kritike in prevaja iz francoščine.

LETALO BREZ NJE - PRVA KNJIGA PRIZNANEGA AVTORJA ŽANRSKE LITERATURE BUSSIA V SLOVENŠČINI

V ospredju kriminalke Letalo brez nje je vprašanje, kdo je trimesečna dojenčica, ki je čudežno preživela letalsko nesrečo - je to Lyse-Rose ali Emilie. Za njeno skrbništvo se na sodišču potegujeta dve družini, ena bogata, druga revna. Usoda deklice, ki so jo mediji poimenovali Kačja pastirica, je odvisna samo od sodniške odločitve. Preiskovalci sicer iščejo otrokovo identiteto, vendar je njihova naloga v obdobju, ko še niso poznali analiz DNK, izjemno težka. Osemnajst let pozneje zasebni detektiv odkrije resnico, vendar za to plača z življenjem. Za seboj pusti zvezek, v katerem so vse podrobnosti njegove preiskave. Kriminalka vodi bralca od Pariza do Dieppa, od gore Terrible v gorovju Jura, pa vse do Carigrada, dokler maske dokončno ne padejo. Za prevod je poskrbela Maja Lihtenvalner.

LEDENI ZMAJ - LIRIČNA PRIPOVED O OTROKU ZIME IN LEDENEM ZMAJU

Ledni zmaj v prevodu Urše Vogrinc Javoršek prinaša lirično pripoved izpod peresa priljubljenega avtorja sage Pesem ledu in ognja Georga R. R. Martina za otroke pa tudi odrasle. V središču pripovedi je Adara, otrok zime, ki ne ve, kdaj je prvič videla ledenega zmaja, ki se ga bojijo vsi ljudje. Zdi se, da je od nekdaj del njenega življenja. Ko dopolni četrto leto, se ga dotakne, ko dopolni peto, prvič jezdi na njegovem širokem, hladnem hrbtu. Nekega poletnega dne, ko teče njeno sedmo leto in po deželi pustoši vojna, se z neba nad njenim domom spustijo ognjeni zmaji. Le otrok zime in ledeni zmaj lahko rešita domače pred dokončnim uničenjem.

George R.R. Martin (1948), rojen v ameriški zvezni državi New Jersey, je kratke zgodbe pisal že v zgodnjih 70. letih. Leta 1980 je začel pisati televizijske scenarije, poskusil pa se je tudi kot urednik. Kot romanopisec je opozoril nase z romanom Fevre Dream. Prvo knjigo serije Pesem ledu in ognja je izdal leta 1996. Avtor trenutno še vedno piše šesto knjigo The Winds of Winter.

ALTERNATIVNA KUHINJA 2 - VODNIK Z NAPOTKI ZA ZDRAVO PREHRANJEVANJE

Alternativna kuhinja 2 je nadaljevanje prve knjige, ki je leta 2004 v Sloveniji med prvimi zaorala ledino na področju zdravega, presnovnim zmožnostim človeškega telesa prilagojenega prehranjevanja z naravno, brez kmetijskih strupov in kemičnih gnojil pridelano, biološko polnovredno hrano. Bralca spodbuja k ustvarjalnosti v domači kuhinji in ga prepriča o pomembnosti izbire kakovostne hrane. Opogumlja domače ekološke pridelovalce hrane in osvešča o nujnosti prehranske samooskrbe za zdravje današnjih in prihodnjih generacij.

Polona Kovič se z zdravo, presnovnim sposobnostim telesa prilagojeno prehrano, ukvarja že več kot 30 let. Knjiga je rezultat njenega študija, raziskovanja in eksperimentiranja ter izboljšav in poenostavitev pri pripravi hrane.