Slovenija 30.5.2016 0:30

V Slovenski filharmoniji tretja Slowindova pomlad

Ljubljana, 30. maja - V Slovenski filharmoniji se bo danes začela tretja spomladanska izdaja festivala Slowind, poimenovana Slowindova pomlad. Istoimenski pihalni kvintet, ki se posveča poustvarjanju najsodobnejše glasbe, bo skupaj z gosti izvedel posebej zanj ustvarjena dela iz Španije, Japonske in Italije. Temu so pridružili še novitete študentov kompozicije.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nova dela, nastala za slovenski kvintet, so Slowindowci izvedli lani na mednarodnem festivalu Takefu na Japonskem in na Beneškem bienalu, na tokratnem festivalu pa jih želijo predstaviti še domačemu občinstvu.

Današnja dva koncerta so posvetili izključno mladim komponistom iz omenjenih držav, na spored pa so dodali dela štirih najobetavnejših slovenskih študentov kompozicije: Alenje Pivko Kneževič, Aneja Černeta, Dominika Steklase in Davida Vebra.

Pri izvedbi bo sodeloval berlinski godalni kvartet Kairos, ki bo gost tudi zadnjega, torkovega koncerta, na katerem bo prvič v Sloveniji slišana skladba Navpično za godalni kvartet in različne izvajalce Larise Vrhunc. Berlinski godalni kvartet je delo že izvedel v Salzburgu in Berlinu, v Ljubljani pa se mu bodo pridružili še člani Studia za sodobno glasbo Akademije za glasbo. Poleg Vrhunčeve bo koncert ponudil še skladbe Györgyja Kurtaga, Györgyja Ligetija, Tošia Hosokave in Federica Gardelle.

Na programu festivala je še okrogla miza, na kateri si bo devet mladih skladateljev iz Španije, Japonske, Italije in Slovenije izmenjalo poglede na glasbeno ustvarjanje v današnjem času.