Intervju 10.6.2016 7:00

Umetnica Huiqin Wang: Slovenija bi morala utripati kot eno srce

piše Tatjana Zemljič

Ljubljana, 10. junija - Kitajsko-slovenska umetnica Huiqin Wang med Slovenci pogreša sodelovanje. Če je v času osamosvajanja vse, tako levo kot desno usmerjene, povezovala skupna volja po prihodnosti v samostojni Sloveniji, danes družbo zaznamujejo razprtije med enimi in drugimi. Po njenem mnenju bi bilo to energijo treba usmeriti v to, da se več naredi za ljudi.

Ljubljana. Kitajsko-slovenska slikarka Wang Huiqin. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Kitajsko-slovenska slikarka Wang Huiqin.
Foto: Anže Malovrh/STA

Umetnica, ki v Sloveniji živi od leta 1983, je tudi sama doživela desetdnevno vojno za samostojno Slovenijo. Kot pravi, jo je bilo na začetku strah, saj ni vedela, v katero smer bodo šle spremembe. Danes, po 25 letih, meni, da se je Slovenija odločila pravilno, da je "zdrava in dobra država".

Ob tem spomni, da je v prizadevanjih po samostojni državi vse povezovala skupna volja. "Takrat so vsi sodelovali za samostojno Slovenijo, levo in desno usmerjeni, danes pa med levimi in desnimi strankami ni več sodelovanja oziroma ga je veliko manj," je povedala umetnica, ki meni, da ni prav, da stranke energijo izgubljajo v strankarskih prepirih, namesto da bi jo, še posebej v teh časih, usmerile v to, da naredijo več za ljudi in za gospodarstvo.

"Slovenija bi morala utripati kot eno srce, ena moč. Tako bi bila navzven še močnejša in navznoter še bolj zdrava," je prepričana.

Kot umetnica najbolje pozna področje kulture. Za kulturo pravi, da je v Sloveniji, tako kot tudi šport, na izjemno visoki ravni, tako po kakovosti kot tudi glede na to, koliko je uspešnih kulturnikov in športnikov glede na število prebivalcev.

Ko je prišla v Slovenijo, so jo predvsem kolegi umetniki lepo sprejeli. Kot je dejala, so "izjemno odprti in sprejemajo različnost". "Tako bi moralo biti tudi v politiki, tudi tam bi moralo biti več odprtosti in sodelovanja," meni Wangova.

Wangova pogosto sodeluje tudi z drugimi umetniki z različnih področij. Med drugim je sodelovala s slovensko vizualno umetnico Zoro Stančič ter z igralcem Markom Mandićem. Kot pravi, človek prek sodelovanj spozna svoje svoje omejitve, se zave svojega polja neznanja.

Za primer je navedla projekt Hallerstein. Sama se je z osebnostjo barona Ferdinanda Avguština Hallerja von Hallerstein (kitajsko ime Liu Songling) prvič srečala leta 2003 ob 300. obletnici njegovega rojstva. Leta 2014 je izšla njena slikanica Ferdinand Avguštin Hallerstein: Slovenec v Prepovedanem mestu.

"Vedela sem, da 99 odstotkov Slovencev ne pozna Hallersteina in da tudi več kot 99 odstotkov Kitajcev ne ve, kdo je bil Liu Songling," je povedala in dodala, da je začutila, da je njena dolžnost, kot slikarke, ki živi v Sloveniji in pozna obe kulturi, da poišče njegovo zgodbo in jo zapiše.

Hallerstein, rojen v plemiški družini, ki je živela v Mengšu, se je leta 1735 kot misijonar odpravil na Kitajsko. Živel je v Pekingu, kjer je leta 1774 umrl, tam je tudi pokopan. Obvladal je matematiko, geografijo, botaniko in astronomijo.

Wangova meni, da bi moralo njegov lik spoznati čim več ljudi. Da bi videli, kaj mu je uspelo v tistem času. Tudi njena življenjska pot je prepletena med Slovenijo in Kitajsko. Takšna pot pa, kot pravi Wangova, "prinese veliko lepih srečanj pa tudi težkih trenutkov".

Huiqin Wang - Kitajsko-slovenska umetnica

Wangova se je rodila leta 1955 v Nantongu na Kitajskem, kjer je tudi študirala slikarstvo. Po preselitvi v Ljubljano je študij nadaljevala na ljubljanski likovni akademiji, kjer je končala grafično in slikarsko specialko. Poročena je s slovenskim sinologom Mitjo Sajetom.

Umetnica je ambasadorka miru in prijateljstva med Slovenijo in Kitajsko. Njeno ustvarjanje slik na poseben način povezuje Vzhod in Zahod. Od leta 2003 se je intenzivno posvečala raziskovanju Hallersteinovega življenja in dela.