Slovenija 30.5.2016 12:14

Druga godba kljub zelo dobremu obisku ne bo dosegla pozitivne ničle

Ljubljana, 30. maja - Letošnja, 32. izdaja festivala Druga godba, ki se je sklenila v soboto, je bila po besedah v.d. direktorja Zavoda Druga godba Roka Koširja zelo dobro obiskana. Kot je povedal za STA, so bila "vsa prizorišča ves čas polna". Po njegovi grobi oceni so prodali okoli 1600 vstopnic, kar pa ne bo dovolj, da bi festival zaokrožili s pozitivno ničlo.

Koncerte in podporni program 32. mednarodnega festivala Druga godba je letos spremljalo več kot 5000 obiskovalcev, kar je po mnenju Koširja "spoštovanja vredna številka".

Natančno število prodanih vstopnic za letošnjo Drugo godbo bo znano sredi tedna. Po Koširjevi grobi oceni se bo to število gibalo okoli 1600 prodanih vstopnic, pri čemer je poudaril, da so zaradi težke finančne situacije veliko sodelovanj realizirali s kompenzacijo vstopnic. "Ko bomo obračunali vse prilive in odlive, to za pozitivno ničlo ne bo dovolj," je ocenil.

Organizatorje sicer zelo veseli, da se je Druga godba v minulih letih pomladila. K temu je pripomogel tudi program, ki ni več "tako tradicionalističen in zelo koketira z urbanimi muzikami". Mladost občinstva je izstopala predvsem na koncertih na Metelkovi in v Stari mestni elektrarni. "V bistvu smo vsako leto mlajši in bolj nori," se je pošalil Košir.

Od leta 2010 spletni portal Songlines Drugo godbo uvršča med 25 najboljših mednarodnih festivalov, ki jih je vredno obiskati. Košir je povedal, da na festival vsako leto zahaja več tujih gostov. Gospod iz Stockholma je denimo letos priletel v Ljubljano posebej za Drugo godbo, ker ga je le ta pred štirimi leti izjemno navdušila.

Druga godba ima tudi bazen stalnih obiskovalcev, ki so jih uspeli pritegniti tudi na zanje nekoliko manj običajno koncertno prizorišče - Metelkovo. Prvič je Druga godba na območju avtonomnega kulturnega centra gostovala lani in organizatorji so se odločili, da prizorišče ohranijo: "Ljudje, ki prisluhnejo koncertu v Šiški sami od sebe ne bi šli na Metelkovo. Ker pa imajo festivalsko vstopnico, jih premami radovednost in se podajo še na druga prizorišča."

Druga godba je že pred leti zabredla v finančne težave, ko je izpadla iz triletnega programskega financiranja Mestne občine Ljubljana (Mol), zgodba se je letos ponovila, ko festival ni bil sprejet v štiriletno programsko financiranje Mol.

Kljub vsemu pa so organizatorji pred začetkom letošnje Druge godbe izvedeli, da so na projektnem razpisu Mola pridobili najvišjo možno vsoto - 15.000 evrov. "To nam je v bistvu nekoliko olajšalo letošnjo situacijo, kar pa ne pomeni, da smo karkoli zaslužili ali, da bomo uspeli pokriti dolgove za nazaj," je povedal Košir. "Brez zagotovil, ki jih prinaša programsko financiranje ni mogoče delati takšnega festivala," je dodal.

Organizatorji so napovedali, da bi lahko bila letošnja Druga godba zadnja v takšni obliki, ko so pripravili 13 koncertov. Košir je dejal, da so trenutno pod vtisi uspešne edicije, prejeli so številne pohvale z vseh strani, prav tako so zabeležili pozitivne kritiške recenzije, zato bi si kljub vsemu želeli ostali v sedanji formi. "Ko bomo sešteli stvari, nas bo verjetno streznilo in bomo morali ponovno razmišljati, kako se prilagoditi," je sklenil.