Slovenija 1.6.2016 8:41

V parku Tivoli s filmom o Salgadu uvod v Kinodvorov Kino na prostem

Ljubljana, 1. junija - Kinodvor nocoj z brezplačno projekcijo dokumentarnega filma Sol zemlje o življenju in delu priznanega fotografa Sebastiaa Salgada v Parku Tivoli odpira novo sezono Kina na prostem. Do konca poletja bodo v Kinodvoru filme na prosto širili še s štirimi projekti - Kinodvoriščem, Filmom pod zvezdami, Letnim kinom na Kongresnem trgu in Filmom na ulici.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Uvodno projekcijo v novo sezono Kina na prostem Sol zemlje podpisujeta Wim Wenders in Julian Ribeiro Salgado. Projekcija sodi v sklop premierne predstavitve mojstra reportažne fotografije Salgada v Sloveniji in širši regiji. Razstavo Geneza so pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane v sodelovanju z Ljubljano - Zeleno prestolnico Evrope 2016.

"Sol zemlje je vznemirljiva učna ura iz zgodovine in geografije ter obenem tankočuten portret izjemnega raziskovalca," je o filmu v časniku Le Parisien zapisala Maguelone Bonnaud.

V Kinodvoru pripravljajo še štiri projekte, v sklopu katerih si bo na prostem mogoče ogledati filme. Od 8. junija do 4. julija bo zaživelo Kinodvorišče. Otvoritveni film Kinodvorovega letnega kina v atriju Slovenskih železnic bodo Ta nora 80a v režiji ameriškega kronista vsakdanjosti Richarda Linklaterja. V Kinodvorišču se bodo zvrstile še štiri premiere, program pa bodo zaokrožili z edicijo Naši kratki, v sklopu katere bodo predstavili svežo slovensko kratkometražno produkcijo.

Film pod zvezdami, ki ga v soorganizaciji pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad, bo potekal od 7. do 30. julija. Letni kino na Ljubljanskem gradu bo odprl slovenski film Houston, imamo problem! v režiji Žige Virca. Poleg odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone bodo program prepletli tudi s premierami in predpremierami težko pričakovanih filmskih naslovov.

Letni kino na Kongresnem trgu bo potekal 23., 24. in 25. avgusta z brezplačnimi projekcijami treh filmskih klasik. Letni kino so v Kinodvoru prvič pripravili leta 2014 po vzoru podobnih projektov v Bologni in Locarnu. "Od tedaj Ljubljana v duhu leta praznovanja kina in filma svoje prebivalce in obiskovalce vsako poletje obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti, ki potekajo v počastitev pomembnih obletnic in dogodkov v mestu in filmu," so zapisali v Kinodvoru.

Letos si bo mogoče filme na prostem ogledati tudi 26. in 27. avgusta na šolskem igrišču v Zalogu v sklopu projekta Film na ulici. Poleg projekcij, ki jih bodo za mlade izbrali mladi, v mestnem kinu v sodelovanju z Mladimi zmaji pripravljajo tudi delavnice.