Slovenija 2.6.2016 5:00

Festival Godibodi želi že devetič odpreti ušesa

Ljubljana, 2. junija - V Ljubljani se bo danes začel 9. festival Godibodi, ki želi poslušalcem odpreti ušesa za sodobno avtorsko in etno glasbo predvsem domačih ustvarjalcev in izvajalcev. V treh večerih bo na letnem vrtu ljubljanskega hostla Celica predstavil šest zasedb, kot vseslovenski festival pa bo v tem mesecu izbrano glasbo ponesel še v devet slovenskih krajev.

Godibodi bo tudi tokrat predstavil svežo domačo glasbo, ki je pravkar izšla na ploščah pri založbi Celinka, ki skupaj z zavodom Godibodi stoji za festivalom. Odprli ga bosta ajdovska skupina ElaBanda s šaljivim kantavtorskim pop rockom, zbranim na albumu Facka, ter Indo-Balkan project z indijskimi in slovenskimi glasbeniki, med katerimi je tudi pevka Nika Solce, ki so na albumu Zamee prepletli slovensko, indijsko in balkansko glasbo.

V petkovem večeru bo skupina Radio Mondo predstavila album Zgodbe za dva, na katerem je ujela pretežno ljubezenske zgodbe. Sledila bo festivalska produkcija Mistika, Terrafolk in Simbolični orkester, za katero je kitarist Danijel Černe aranžiral svoje skladbe, ki niso bile nikoli posnete, za več glasbenikov, več skladb bo zazvenelo s flavto kot solističnim instrumentom.

Sobotni koncertni večer bo predstavil skupino Ethnotrip, spoj prekmurskih glasbenikov iz različnih zvrsti, ki so na albumu Kdo bo pil iz bistrega studenca? povezali ljudsko glasbo iz različnih predelov Slovenije, držav bivše Jugoslavije, Madžarske in Rusije. Sklepno dejanje glavnega dela Godibodija pa bo pripadlo generacijsko pisani dolenjski zasedbi El Kachon, ki bo s ploščo Svet dovoljenih laži spomnila na blues in rock 70. let.

Koncerte bodo ponovno upodobili študenti likovne akademije, v spremljevalnem delu pa bo festival ponudil predavanji na temo jezika, pogovor o koncertnem založništvu ter skladateljsko delavnico, namenjeno otrokom, starejšim od osmih let.

Letošnji Godibodi bo segel še v Koper, Kranj, Maribor, Novo Gorico, Novo mesto, Piran, Sežano, na Vrhniko in v Žalec. Poleg omenjenih nastopajočih bodo v teh krajih spoznali še nekatere glasbenike, ki so pravkar dočakali izdaje pri Celinki, a niso bili uvrščeni v osrednji ljubljanski festivalski program.