Slovenija 3.6.2016 6:00

Skladatelj Tomaž Svete bo prejel Kozinovo nagrado

Ljubljana, 3. junija - Društvo slovenskih skladateljev bo danes svojemu članu Tomažu Svetetu podelilo Kozinovo nagrado za zaokrožen glasbeno-scenski opus. Stanovski kolegi so mu jo namenili zaradi "kakovosti njegovega brezkompromisnega ustvarjanja". Svete je med slovenskimi skladatelji ustvaril največ opernih del, njegove skladbe so bile izvedene na številnih festivalih.

Nagrado bo Svete prejel za dosedanjo ustvarjalno dejavnost in dosežke: mednarodno uspešne izvedbe filozofske opere Kriton v Grazu, Requiema v Pragi, Prve simfonije na tekste Charlesa Baudelaira v okviru Evropske prestolnice kulture 2012, Druge simfonije, skladbe Moro lasso za vokalni kvintet v Izraelu leta 2014, skladb Infelix ego za flavto in klavirski trio v Darmstadtu leta 2002 in Hefaistos za violino in klavir na Tajvanu leta 2003.

Še posebej pa je komisija v utemeljitvi izpostavila njegovo razgibano ustvarjalno dejavnost zadnjih dveh let, ko so bile izvedene orkestrske skladbe. V slovenskem kulturnem življenju je veliko pozornosti vzbudila izvedba njegove devete opere buffe Junak našega časa v koprodukciji SNG Opere in balet Ljubljana ter novomeškega Anton Podbevšek Teatra.

Svete je "izrazit individualist in iskalec novih zvočnih možnosti, obogatenih s filozofskimi in humanističnimi pogledi na umetnost in svet". "Sicer je v oblikovnem smislu tradicionalist, vedno iščoč svojo barvno paleto, barvito harmonijo, prečiščeno inštrumentacijo z ekspresivno melodično linijo", še piše v utemeljitvi.

Slovesno podelitev bo z izvedbo njegove Partite za violini solo obogatila Lalita Svete, so sporočili z društva.

Lani je nagrado, poimenovano po skladatelju Marjanu Kozini, prejel Darijan Božič.