Slovenija 2.6.2016 15:14

Na seminarski razstavi fakultete za arhitekturo inovativna dela študentov

Ljubljana, 2. junija - Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani na letošnji seminarski razstavi ponuja javnosti na ogled inovativna seminarska dela študentov, ki so plod celoletnega študijskega procesa pri predmetu Projektiranje. Dela bodo brezplačno na ogled ves junij.

Projektiranje predstavlja hrbtenico študija arhitekture, ki združuje teoretični in aplikativni del strokovnih predmetov vse od ustanovitve fakultete. Simulacija projektantskega biroja ali ateljeja se izvaja v mentorskih skupinah, t.i. seminarjih, kar študentu omogoča, da pridobiva znanja tako od starejših kolegov kot od pedagogov. Trenutno na fakulteti izvajajo vrsto seminarjev, med zanimivejšimi so:

Čebelji domovi v Ljubljani

Pri tem seminarju so študenti z mestno upravo in čebelarsko stroko razvili projekte za mestne urbane čebelnjake. Izhodišče za projekt je predstavljal Plečnikov čebelnjak na njegovem vrtu v Trnovem. Stojišča bodo postavljena v parku Tivoli, prototipi čebelnjakov pa so razstavljeni v Ljubljanskem BTC. Pozneje načrtujejo še postavitve v Botaničnem vrtu, pri Biotehnični fakulteti in na Ljubljanskem gradu.

Urbani čebelnjak je hišica, v katero so postavljeni panji, ob tem pa je tudi urbana informacijska točka, ki pripoveduje o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Urbani čebelnjak je tudi zastopnik trajnostne ideje o prehranski samooskrbi.

Urbane povezave v konfliktnih prostorih

Skupina študentov 5. letnika magistrskega študija arhitekture in 1. letnika magistrskega študija urbanizma pod mentorstvom profesorice Alenke Fikfak je sodelovala na mednarodnem projektu oblikovalskega studia v Bejrutu. Projekti bodo premierno predstavljeni na novembrski konferenci v Bejrutu, delo slovenskih študentov pa se prvič predstavlja prav na seminarski razstavi v Ljubljani.

Projekt je bil osredotočen na razumevanje konteksta urbanosti kot hibridni praksi v izmenjavi arhitekturnih in urbanističnih principov načrtovanja in oblikovanja prostora. Delo je potekalo v obliki izmenjave mnenj med institucijami. Osrednji motiv je bil javni prostor kot ulica in njen pomen, preoblikovanje ter ustvarjanje novih prostorskih odnosov preko motiva mobilnosti in dostopnosti.

Stanovanjske zadruge

V sklopu zaključne študentske seminarske razstave na fakulteti izpostavljajo še seminar pod vodstvom profesorice Anje Planišček, v okviru katerega so študentje v sodelovanju z ekipo Zadrugatorja projektirali stanovanjske zadruge. Stanovanjsko zadružništvo v očeh študentov arhitekture bo na ogled vsem zainteresiranim na podstrehi Fakultete za arhitekturo.