Slovenija 3.6.2016 0:30

Trienale sodobne umetnosti tokrat o fizičnem in mentalnem kozmosu

Ljubljana, 3. junija - V Moderni galeriji v Ljubljani bodo danes odprli 8. trienale sodobne umetnosti. Osrednji dogodek likovne umetnosti v Sloveniji bo tokrat soočil dela tako domačih kot tujih umetnikov na temo kozmosa, ki jo je izbral rusko-nemški umetnostni kritik in filozof Boris Groys. Razstava, naslovljena Onkraj naše oble, bo na ogled do 18. septembra.

Ljubljana. Moderna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na trienalu se bo predstavilo 29 umetnikov in umetniških kolektivov. Njihova dela je Groys - teoretik, profesor, velik poznavalec ruske avantgarde in sodobne umetnosti nasploh - deloma izbral prek razpisa, na katerega je prispelo 126 prijav, deloma pa z lastnim povabilom umetnikov, katerih dela so se skladala z njegovim tematskim konceptom.

Kustosu se zdi, da kozmos kot tema za razstavo ponuja veliko možnosti za umetniško raziskovanje, od povezav med umetniško in znanstveno domišljijo do analiz znanstvenofantastične kulture, perspektive telesne nesmrtnosti, kritike sodobne tehnologije ipd. Po Groysovih besedah je torej kozmos mogoče razumeti tudi kot kozmos umetniške domišljije.

"Kozmos v naši kulturni imaginaciji deluje kot beseda za nevarnost končnega izumrtja vsega življenja na Zemlji, obenem pa tudi za najskrajnejše utopične težnje k vsesplošni harmoniji," so v Moderni galeriji zapisali ob razstavi.