Svet 3.6.2016 9:49

V Budimpešti razstava kot poklon 80-letnici kiparja Ferenca Kiralyja

Budimpešta, 3. junija - V prostorih Varkert Bazarja v središču Budimpešte so odprli razstavo akademskega kiparja Ferenca Kiralyja z naslovom Forme iz vsestranstva. Presek njegovega življenjskega dela je posvečen kiparjevi 80-letnici in 25. obletnici samostojnosti Slovenije. Postavitev bo na ogled do 31. julija.

Ob četrtkovem odprtju razstave je potekala slovesnost, ki jo je v sodelovanju z Varkert Bazarjem organiziralo slovensko veleposlaništvo v Budimpešti.

Prireditve se je med drugim udeležila državna sekretarka ministrstva za kulturo Damjana Pečnik, ki je v nagovoru poudarila pomen umetniškega ustvarjanja kiparja Kiralya. To po njenih besedah predstavlja pomemben povezovalni element med Slovenijo in Madžarsko.

Državni sekretar madžarskega ministrstva za človeške vire Bence Retvari pa je pohvalil močne kulturne vezi med državama, ki jih ustvarjajo tovrstni projekti, in ob tem izrazil prepričanje, da se bodo odnosi pozitivno razvijali tudi v prihodnje. Po odprtju razstave je zbrane sprejela slovenska veleposlanica v Budimpešti Ksenija Škrilec, so sporočili iz veleposlaništva v Budimpešti.

Kiraly se je rodil leta 1936 v Dolnjem Lakošu. Kiparstvo je študiral najprej na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, diplomiral pa je na likovni akademiji v Zagrebu.

Nekaj časa je poučeval likovno umetnost, od leta 1973 je bil 20 let direktor Galerije-Muzeja Lendava. Imel je več kot 50 samostojnih in skupinskih razstav. Njegovi kipi so del zasebnih in javnih zbirk v Severni Ameriki in ponekod po Evropi. Za svoje delo je prejel je več nagrad.