Na hitro prelistano 4.6.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. junija - Pri založbi Miš so izdali roman Slavka Pregla Poker z ničlami, ki je namenjen odraslim bralcem, pri založbi Didakta pa novi kriminalni roman priznanega švedskega pisca žanrske literature Joa Nesboja Policija ter stripovsko slikanico Angry birds: Operacija omleta.

POKER Z NIČLAMI - ROMAN, KI GA JE PREGL TOKRAT NAMENIL ODRASLEMU BRALCU

Novi roman Slavka Pregla pretanjeno družbeno kritiko prevezuje s situacijsko komiko, ne da bi pri tem izgubil svojo ost. Zasnova Pokra z ničlami je preprosta: kaj storiti, ko začne moževa firma počasi toniti, ko ženi grozi odpoved in ko je naenkrat v družini toliko skrbi, da zmanjka časa in posluha za težave mlajše generacije.

Avtor se ne ustraši drznih poslovnih podvigov, v zgodbo vplete celo nigerijsko politiko in švicarske banke, predvsem pa poudarja moč posameznika, ki s trdim delom, drznostjo ter seveda srečo in veliko mero iznajdljivosti lahko na videz še tako brezupno situacijo spremeni v poslovno priložnost. Zaradi te tisti, ki nimajo, pridobijo, tisti, ki že imajo, pa se morajo bolj kot zaradi potrošenega premoženja sekirati zaradi izgubljenega dobrega imena in temeljito izprašati lastno vest. S Preglovimi liki se ni težko poistovetiti ali se navezati: pestijo jih specifične, a zato nič manj univerzalne težave, ki pa njihov borbeni duh, kot so zapisali v založbi, le še dodatno spodbodejo.

Slavko Pregl (1945) je v prvi vrsti mladinski pisatelj, pa tudi pripovednik, basnopisec, založnik in urednik. Napisal je okrog 50 knjig in knjižic ter dobil vse slovenske nagrade, namenjene mladinski literaturi: od večernice do desetnice. Bil je tudi glavni in odgovorni urednik Mladine, predsednik Društva Bralna značka, predsednik Društva slovenskih pisateljev ter do upokojitve direktor Javne agencije RS za knjigo.

POLICIJA - NOVA KNJIGA KRALJA SKANDINAVSKE KRIMINALKE NESBOJA

Zgodba tokratne Nesbojeve kriminalke se začne, ko se po ulicah Osla klati morilec in pobija policiste na prizoriščih zločinov, ki so jih nekoč preiskovali, pa jim jih ni uspelo razrešiti. Umori so brutalni, odziv medijev histeričen. Policija na pomoč pokliče detektiva Harryja Holeja, čigar zavezanost poklicu in sijajni uvidi so rešili življenja nešteto ljudem. Toda zdaj, ko so tisti, ki jih ima rad, v najhujši nevarnosti, ne more zaščititi nikogar.

Avtor knjige Jo Nesbo (1960) je poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu, navdušili so kritike in bralce. Knjige so prevedene v 40 jezikov, tudi v slovenščini je na voljo kar nekaj naslovov. Za prevod tokratne knjige sta poskrbela Maja Lihtenvalner in Primož Ponikvar.

ANGRY BIRDS: OPERACIJA OMLETA - STRIP O ŽIVLJENJU JEZNIH PTIČEV NA OTOKU PUJSOV

Po računalniških igricah finskega podjetja Rovio in filmu je tokrat slovenskim ljubiteljem jeznih ptičev - Angry birds na voljo še slikanica s stripovsko zgodbo o njihovem življenju in težavnem sobivanju s pujsi, s katerimi bivajo na oddaljenem otoku pujsov. Budno morajo namreč čuvati svoja jajca, saj so pujsom ta najljubša hrana.