Slovenija 4.6.2016 9:00

Samospevi Huga Wolfa bodo zazveneli v jazzovski preobleki

Slovenj Gradec, 4. junija - V rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu bodo mladi glasbeniki drevi ob 20. uri samospeve skladatelja preigravali v jazzovskih ritmih. Na prireditvi Hugo Wolf goes Jazz sodelujejo Koroški pokrajinski muzej iz Slovenj Gradca in Glasbena šola Radlje ob Dravi.

Slovenj Gradec. Rojstna hiša Huga Wolfa v Slovenj Gradcu. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Rojstna hiša Huga Wolfa v Slovenj Gradcu.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Prireditev Hugo Wolf goes Jazz bo potekala v okviru koncertnega cikla Hugo Wolf za mlade, gre pa za projekt v nastajanju, sporočajo iz Koroškega pokrajinskega muzeja. Na vaji mladih jazzovskih glasbenikov, odprti za javnost, bodo tako nastopajoči in poslušalci skupaj ugotavljali, kako lahko samospevi slavnega skladatelja slovenskih korenin dobijo novo preobleko.

Poznoromantični skladatelj samospevov Hugo Wolf (1860-1903) se je v Slovenj Gradcu rodil 13. marca 1860. Njegova rojstna hiša v središču koroškega mesta je bila leta 2011, tudi v sklopu priprav na sodelovanje Slovenj Gradca pri projektu Evropska prestolnica kulture 2012, prenovljena. V hiši, v kateri je dotlej domovala slovenjgraška glasbena šola, so uredili spominski muzej, s katerim upravlja Koroški pokrajinski muzej, in mednarodni informacijsko-dokumentacijski center.

Življenjska usoda Huga Wolfa, ki se je sam štel med avstrijske oz. nemške skladatelje, je sicer v zgodovini glasbene umetnosti ena bolj tragičnih. Njegova pot do skladateljskega poklica je bila zaradi skrajno neprilagodljivega značaja težka, poleg tega si je v mladosti nakopal še bolezen. Umrl je na Dunaju, star 43 let. Za seboj je pustil obsežen opus, saj je napisal več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela.