Svet 5.6.2016 5:00

Muzej Sprengel v Hannovru zasijal v novi luči

Hannover, 5. junija - Muzej Sprengel v Hannovru je v soboto zasijal v novi luči. S prenovo v višini skoraj 36 milijonov evrov je stara stavba pridobila za 30 odstotkov več razstaviščnih prostorov. Muzej na 8000 kvadratnih metrih hrani eno najpomembnejših zbirk moderne umetnosti v Nemčiji. V njem so dela od Pabla Picassa do Franza Marca.

Na dejstvo, da je muzej skoraj za tretjino večji, namiguje razstava z naslovom 130% Sprengel, ki v novi luči predstavlja mojstrovine klasične moderne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob sprehodu po zgodovini umetnosti pa si je mogoče ogledati še dve novi pridobitvi. Ena je filmska instalacija Manifesto nemškega umetnika Juliana Rosefeldta, v katerem je z dvema oskarjema nagrajena avstralska igralka Cate Blanchett nastopila v 13 vlogah, med drugim kot učiteljica, lutkarka, finančna posrednica in brezdomka. Prvič v Nemčiji pa je predstavljena še instalacija Knjiga arhitektov londonskega fotografa Wolfganga Tillmansa.

Obsežno zbirko moderne umetnosti, v kateri so slike od Picassa, Emila Noldeja in Maxa Beckmanna do Marca, je mestu Hannover leta 1969 podaril podjetnik in zbiratelj Bernhard Sprengel. Muzej so odprli leta 1979.