Svet 6.6.2016 5:30

Novi kapelnik orkestra Gewandhaus Nelsons za več nove glasbe

Leipzig, 6. junija - Novoimenovani kapelnik leipziškega orkestra Gewandhaus Andris Nelsons namerava več poudarka dati novi glasbi in klasični moderni. V ta namen so oddali že več naročil za nove skladbe, je za časnik Leipziger Volkszeitung povedal 37-letni latvijski dirigent, ki bo leipziški orkester prevzel leta 2018.

Tudi klasična moderna glasba bo zavzela več repertoarja tega nemškega orkestra z dolgo tradicijo. Vendar pa Nelsons po poročanju nemške tiskovne agencije dpa s sodobnimi programi ne namerava pretiravati. "Upam, da bodo prebivalci Leipziga v zameno rekli: To je odličen orkester, to so odlični glasbeniki. Ker to izvajajo, že mora biti tako dobro, da moram prisluhniti z odprtimi ušesi."

Nelsons je bil za glasbenega vodjo orkestra Gewandhaus, eno najbolj prestižnih funkcij v svetu klasične glasbe, imenovan lani, ko se je italijanski dirigent Riccardo Chailly odločil, da bo orkester predčasno zapustil. Trenutno je Nelsons glasbeni direktor Bostonskega simfoničnega orkestra.

Orkester Gewandhaus domuje v istoimenski koncertni dvorani, katere zgodovina sega v leto 1781, korenine orkestra pa je mogoče slediti do leta 1734. Z njim so bila povezana velika imena klasične glasbe, kot so bili Felix Mendelssohn Bartholdy, Wilhelm Furtwängler, Bruno Walter in Kurt Masur. Repertoar orkestra sega od simfoničnih do opernih in sakralnih del. Poleg nastopanja v istoimenski koncertni hiši namreč sodeluje tudi v Leipziški operi in s slovitim deškim zborom v cerkvi sv. Tomaža.