Slovenija 6.6.2016 10:07

Na ministrstvu za kulturo razstava sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu

s podatom o predstavljenih projektih v 5. in 6. odstavku

Ljubljana, 6. junija - V avli ministrstva za kulturo bodo v torek, 7. junija, ob 13. uri odprli razstavo Les25/Izbor sodobnega slovenskega oblikovanja v lesu. Priložnostna razstava ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije ponuja pregledno informacijo o izbranih izdelkih sodobnega oblikovanja v lesu v Sloveniji.

Ljubljana. Leseni izdelki. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Leseni izdelki.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Les je organski material, naraven kompozit. Z njim sobivamo in ga uporabljamo že več tisoč let. Je material, s katerim gradimo in oblikujemo javne površine, hiše in druge večinoma vsakdanje izdelke. Arhitekti in oblikovalci se vsakokrat znova navdušujejo nad raznovrstnimi lastnostmi, trajnostjo in lepoto tega materiala.

Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, se Slovenija zaradi svoje izjemne pogozdenosti še toliko bolj zaveda, da je les naravna danost, ki ponuja številne priložnosti. Država je les prepoznala kot strateški material, saj aktivno podpira izdelavo lesenih izdelkov, ki jih slovenska podjetja uspešno tržijo.

Razstavo vsebinsko uvede umestitev Slovenije v evropski prostor in poudarek lesa kot strateškega materiala, dopolnjuje jo še kratek zgodovinski oris oblikovanja v lesu na Slovenskem.

Z izbranimi deli so na razstavi zastopani SoNo Arhitekti s slovenskim paviljonom na svetovni razstavi EXPO v Milanu 2015, OFIS arhitekti z bivakom pod Skuto, Studio Miklavc z mobilno informacijsko točko za Triglavski narodni park, Toni Kancilja s pohištvenim sestavom Istra, Luka Bassanese s kolekcijo Nika, TOK TOK z Martinovo mizo, Gigodesign z otroškim stolčkom Froc in Tak kolektiv s kredenca.

Na razstavi so zastopani še Tilen Sepič s svetilom Eclipse, Blaž Habjanič z lesenim obešalnikom Toplr, Wilsonic Design z otroško igračo Gospod krokodil na palici, Re-generacija s projektom prijazni sovražnik - japonski dresnik in njegova uporaba v papirništvu, Oloop s projektom skupnostno ustvarjanje, Design Studio Mashoni s kolekcijo kuhinjskega pribora Ribrand, Rinz ROS s ptičjo hišico UNI in ONDU za fotoaparate ONDU Pinhole.

Razstava avtorice Barbare Predan in oblikovalca Ranka Novaka bo na ministrstvu na ogled do 17. junija. V nadaljevanju bo potovala po diplomatsko-konzularnih in drugih predstavništvih Slovenije, zato je predstavitev oblikovana na lahkih in za uporabo preprostih izvlečnih panojih, so sporočili z ministrstva.

Odprtja razstave se bo udeležil minister za kulturo Tone Peršak.