Svet 6.6.2016 11:12

Fotograf Spencer Tunick v Bogoti fotografiral instalacijo s 6000 golimi Kolumbijci

Bogota, 6. junija - Ameriški fotograf Spencer Tunick, znan po fotografijah, za katere angažira množice golih ljudi, je v nedeljo v Bogoti fotografiral instalacijo, za katero je več kot 6000 Kolumbijcev prepričal, da se slečejo na osrednjem mestnem trgu Bolivar. Sodelujoči so pred objektivom goli pozirali v imenu miru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tunick je instalacijo, ki je njegova največja v minulih šestih letih in prva v Bogoti, zasnoval v času, ko se kolumbijska vlada in Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) približujejo sklenitvi mirovnega sporazuma.

"Srečni smo, da smo goli, tihi in mirni. Gre za trenutek miru in umiritve, ki si ga delimo. Je tudi trenutek enotnosti, čas, da se izkorenini predsodke," je ena od udeleženk Claudia Barrientos povedala za AFP.

"To je bila zame izjemna izkušnja in mislim, da smo jo vsi doživeli enako; odvrgli smo oblačila in se pokazali takšni, kot smo bili, ko smo vstopili v ta svet," pa je dejal Carlos Beltran.

Trg Bolivar v Bogoti obkrožajo kolumbijski kongres, mestna hiša, vrhovno sodišče in katedrala.

Tunick je za AFP povedal, da je želel z instalacijo pokazati telo kot čudovito organsko bistvo, ki spreminja z državnimi institucijami obdan mestni trg. "V čast mi je, da sem lahko tukaj v trenutku, ko se spreminja življenje in se napoveduje podpis mirovnega sporazuma," je dodal fotograf.

Mirovna pogajanja sta vlada in Farc začela novembra 2012. V konfliktu, ki traja od leta 1964, je bilo ubitih 260.000 ljudi.