Slovenija 6.6.2016 15:40

Uršula Cetinski verjame v dialog med NSK in politiko

Ljubljana, 6. junija - Nacionalni svet za kulturo (NSK) se je v novi sestavi pod vodstvom predsednice Uršule Cetinski na seji prvič srečal v petek. Cetinski je za STA povedala, da je po prvi seji, ki jo je vodila, optimistična in verjame v dialog med NSK in politiko. Petkove seje sta se udeležila minister za kulturo Tone Peršak in državna sekretarka Damjana Pečnik.

Ljubljana, Vander urbani resort. Predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Vander urbani resort.
Predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Poslanstvo NSK je spremljanje kulturne politike in njenih fenomenov. Mnenje tega neodvisnega telesa je za politiko res nezavezujoče, menim pa, da bi bilo zelo nespametno, če bi ga zaobšla. Zato verjamem v dialog," je za STA pojasnila Cetinski.

Na vprašanje, v katerih točkah bo mandat NSK v novi sestavi nemara drugačen od prejšnjih, je Cetinski poudarila, da sami člani NSK s svojimi izkušnjami in aspiracijami dajejo močan pečat izboru vsebin, ki jih ocenjujejo in komentirajo. "Zato se delo različnih sestavov tega telesa razlikuje po tem, kdo je v njem dejaven, pa tudi po tem, kateri so izzivi nenehno se spreminjajoče kulturne podobe Slovenije in njene politike," je povedala.

Na petkovi, sicer osmi seji NSK v tem mandatu, so se člani sveta po besedah Cetinski odločili, da bodo od septembra do konca leta pripravili štiri javne seje, na katerih bodo štiri teme. Prva bodo slovenski festivali v kontekstu slovenske kulture in hkrati nacionalne Strategije za turizem kot tudi lokalnih strategij za turizem v smislu pomena festivalov za razvoj kulturnega turizma.

Druga tema bodo spodbude na področju zasebnih vlaganj v kulturo ter pokroviteljstva in donatorstva na tem področju. Tretja tema bo razvoj kulturne vzgoje in četrta potrebe po oblikovanju zakona o uprizoritvenih umetnostih. Ena od izhodiščnih tem za prihodnje leto pa bo refleksija umetnosti in kulture v medijih, tudi specialističnih oziroma strokovnih, saj se medijski prostor po besedah Cetinski na tem področju močno zožuje.

Da bi poudarili zavest o tem, da kultura ne obstaja le v prestolnici, bodo javno sejo NSK občasno izvedli tudi v drugih slovenskih mestih. "Sicer pa je težav v kulturni politiki veliko, zato nam vsebin za razpravo ne bo zmanjkalo, želimo pa si, da bi jih na javnosti odprtih sejah obravnavali tehtno, na podlagi analiz in argumentov, ki jih bo še potrebno pridobiti," je še povedala predsednica NSK.

Petkove seje sta se udeležila tudi minister Peršak in državna sekretarka Damjana Pečnik. Peršak je predstavil svoje poglede na sklep vlade o prenosu nekaterih rudnikov v pristojnost ministrstva za kulturo ter svoje videnje nacionalnega programa za kulturo, ki je v veljavi do leta 2017.

Po mnenju Peršaka gre pri slednjem za dokument brez potrebnih virov za realizacijo ciljev, saj bi ministrstvo po njegovi oceni potrebovalo 800 milijonov evrov dodatnih sredstev za uresničitev načrtovanega, od tega 520 milijonov evrov za področje kulturne dediščine, je povzela Cetinski. Peršak si novi Nacionalni program za kulturo predstavlja kot dolgoročnejši strateški dokument.

Člane NSK je zanimalo stališče ministrstva za kulturo v zvezi s predlogom novele zakona o visokem šolstvu, ki ga del javnosti razume kot ogrožajočega za obstoj slovenščine v okvirih visokošolskega študija. Minister po besedah Cetinski kot varovalo prepoznava dopolnitev 8. člena tega predloga z določbo, da se možnost visokošolskega študija v neslovenskem jeziku omogoča v soglasju z ministrstvom za kulturo, ki je pristojno za jezikovno politiko.

Člani in članice NSK so izrazili začudenje, da težnje po pridobivanju tujih študentov na račun izvajanja programov v tujih jezikih niso podane na podlagi argumentiranih analiz. Hkrati so izrazili zaskrbljenost zaradi mestoma ohlapnega besedila predloga, ki bi utegnil privesti do škodljivih manipulacij, ki bi znižale raven slovenščine kot strokovnega in znanstvenega jezika in njen razvoj na tem področju rabe.

V novi sestavi NSK, ki ima mandat do 26. septembra 2019, poleg predsednice Cetinski kot člani delujejo še Andrej Gaspari, Silvan Omerzu, Andreja Rihter in Tone Partljič, iz prvotne sestave sveta pa še Uroš Lajovic in Jadranka Plut. Večina prejšnjih članov sveta, vključno s predsednikom Metodom Pevcem, je decembra lani odstopila zaradi "izrazito političnega in nestrokovnega" vodenja ministrstva za kulturo s strani Julijane Bizjak Mlakar.