Svet 7.6.2016 5:00

Sasha Waltz kot koreografinja za Didono in Eneja v Teatru Colon

Buenos Aires, 7. junija - Nemška koreografinja Sasha Waltz je zasnovala plesne korake k operi Henryja Purcella Didona in Enej, ki jo bodo od danes do 12. junija uprizarjali v slovitem Teatru Colon v Buenos Airesu. Pri izvedbi najbolj znanega dela angleškega baročnega skladatelja bosta sodelovala orkester Akademije za staro glasbo in zbor Vocalconsort iz Berlina.

"Vsebina je zelo aktualna, je zgodba o nekom, ki zbeži iz velike vojne, iz gorečega mesta Troja z vso posadko na ladji in pristane v Kartagini, kjer je sprejet kot begunec," je Waltzeva povedala za nemško tiskovno agencijo dpa. Preseneča jo aktualnost velikih antičnih del.

Operno delo govori o ljubezni med Kartažanko Didono in trojanskim junakom Enejem, ki mu duh v podobi boga Merkurja ukaže, naj zapusti Kartagino. Didoni po Enejevem odhodu umre.

Kot umetnica Waltzeva po poročanju dpa premika vprašanje o možnostih politične intervencije. Pri tem je zgradila most med umetnostjo in življenjem. Zanima jo namreč, kako ljudje med seboj komunicirajo in kako lahko skupaj ustvarjajo.

S serijo Poslušati je spodbudila interdisciplinarne dialoge med plesalci, glasbeniki in vizualnimi umetniki, k temu so namenoma povabili tudi begunce. Po gostovanju v Buenos Airesu bo Waltzeva v Berlinu zasnovala nov projekt, ki se bo neposredno nanašal na begunsko problematiko.