Slovenija 7.6.2016 9:32

Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejme Veno Taufer

Ljubljana, 7. junija - Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2016 prejme pesnik, dramatik, esejist, prevajalec, urednik in angažirana javna osebnost Veno Taufer. Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture za stvaritve zadnjih dveh let pa prejmejo Nataša Barbara Gračner, Zora Stančič in Nataša Velikonja.

Ljubljana. Pesnik Veno Taufer. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Veno Taufer.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tauferjev pesniški opus je, kot piše v utemeljitvi, najbolj celovito povezan s slovenskim pesniškim modernizmom druge polovice 20. stoletja. Pesnik ga je napovedal z zbirko Svinčene zvezde, izdano leta 1958 v samozaložbi, in modernizmu ostal zvest do doslej zadnje, trinajste pesniške knjige Pismo v steklenici (2007).

Slovencem je predstavil moderno evropsko poezijo tudi v svojem prevodnem opusu, med drugim je v slovenščino prepesnil najvplivnejšega modernističnega pesnika T. S. Eliota. Izjemne zasluge za razvoj slovenske književnosti, gledališča in kulture ima tudi kot urednik Revije 57, vodja Odra 57, član uredništva Perspektiv in pobudnik za ustanovitev mednarodnega festivala Vilenica, ki ga je vodil 13 let in mu zagotovil široko odmeven mednarodni status.

Dramska in filmska igralka ter režiserka Gračnerjeva je ustvarila tri vrhunske odrske upodobitve v vlogah Madame Clawdia Chauchat v Čarobni gori Thomasa Manna in režiji Mateje Koležnik, Duše v Jugoslaviji, moji deželi Gorana Vojnovića in režiji Ivice Buljana ter Madeleine v Republiki sreče Martina Crimpa in režiji Sebastjana Horvata.

Njene odrske stvaritve po prepričanju komisije za nagrade odlikuje globoko poznavanje ženske duševnosti, empatično ustvarjalno sožitje s širokim doživljajskim razponom interpretiranih vlog, pretanjena soigra, visoka kultura odrskih izraznih sredstev in osvajajoča lepota umetničinega duhovnega sveta.

Vizualna umetnica in likovna pedagoginja Stančičeva nagrado prejme za umetniški projekt Enajst tisoč batin v galeriji Kapsula in razstavo Nova razmerja na Pedagoški fakulteti ter za avtobiografsko knjigo o Ljubljani Zora was here.

Umetnica, izšolana v tradiciji znamenite ljubljanske grafične šole, je hkrati nadaljevalka te tradicije in obenem soustvarjalka novih idej in tehnik v širokem izraznem prostoru sodobnih vizualnih umetnosti, ob tem pa svojevrstna kronistka svojega časa in Ljubljane kot svojega ustvarjalnega prostora, ki mu vtiskuje izrazit osebni pečat, piše v utemeljitvi.

Pesnica, prevajalka in družbenokritična intelektualka Velikonja nagrado prejme za pesniško zbirko Ostani, v kateri subtilno, boleče ostro, a do kraja katarzično vrta v globino smisla vsega, kar doživlja in kar jo obdaja, je zapisala komisija.

S topografijo svoje izpovedi Ljubljani postavlja novo zrcalno podobo in ob tem, ko v odhajajočem svetu osmišlja svetovljanski naslov slovenske prestolnice kot LGBT prijaznega mesta, gradi nov svet brezpogojnega razumevanja brez lažnih naličij, njena umetnost pa dobiva nova krila v brezmejni, oplajajoči duhovni svobodi.

Komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Milček Komelj (predsednik), Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Varja Močnik, Gregor Pompe, Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.

Dobitnikom bodo nagrade izročili v sredo, 8. junija, ob 19. uri v Mestnem gledališču ljubljanskem. Nagrade bo podelil ljubljanski župan Zoran Janković, ki se bo pred podelitvijo srečal z nagrajenci; ti se bodo vpisali v spominsko knjigo Ljubljane.