Svet 7.6.2016 14:38

Umrl avtor glasbene drame Amadeus Peter Shaffer

London, 7. junija - V ponedeljek je v starosti 91 let umrl avtor glasbene drame Amadeus Peter Shaffer. Svoje izredno slavljeno dramsko besedilo je Shaffer pomagal tudi prirediti za film, kar mu je prineslo oskarja in zlati globus. Znan je tudi po drami Equus. Britanski dramatik in scenarist je umrl po kratkotrajni bolezni med družinskim potovanjem na Irskem.

"Peter je bil eden od velikanov britanskega gledališča, hkrati pa je bil krasen prijatelj, zabaven moški in iskriv pripovedovalec, ki je svojo strast za gledališče spojil z ljubeznijo do glasbe, slikarstva in arhitekture," je zapisal njegov agent Rupert Lord. Dodal je, da je imel Shaffer že nekaj časa zdravstvene težave, a je pri izletu na Irsko vztrajal, saj je tam želel obeležiti svoj 90. rojstni dan, ki ga je praznoval 15. maja.

Britanski dramatik Peter Shaffer se je rodil leta 1926 v Liverpoolu. Svojo najbolj znano in nagrajevano dramo Amadeus je napisal leta 1979. Istega leta so jo praizvedli v londonskem Narodnem gledališču. Drama nudi vpogled v odnos med genialnim skladateljem Wolfgangom Amadeusom Mozartom in njegovim povprečnim sodobnikom Antoniom Salierijem.

Miloš Forman je s pomočjo Shafferja kot scenarista leta 1984 Amadeusa prenesel na filmsko platno. Shaffer je leta 1985 za filmski scenarij prejel enega od osmih oskarjev, ki jih je tisto leto pobral Formanov film. Dobil je tudi vrsto nagrad tony in oliver. Leta 1987 je prejel naziv poveljnik britanskega imperija (CBE), leta 2001 pa naziv viteza.

Poleg Amadeusa je Shaffer znan tudi po drami Equus iz leta 1973, v katerem psihiater zdravi mladeniča, ki je obseden s konji.

Peter Shaffer je bil dvojček leta 2001 preminulega Anthonyja Shafferja, prav tako priznanega dramatika in scenarista, ki je med drugimi sodeloval z Alfredom Hitchcockom, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.