Svet 8.6.2016 12:17

V Milanu okrogla miza o oblikovanju, arhitekturi in industriji

Milano, 8. junija - Na milanskem Marangoni Design Institute bo popoldne potekala okrogla miza z naslovom Design, arhitektura in industrija. Na njej bo beseda tekla o slovenskem prostoru oblikovanja, zgodbah o uspehu in možnostih sodelovanja. Okroglo mizo bo uvedla predstavitev razstave Slovenia Design Showroom v Milanu.

Na okrogli mizi bosta iz Slovenije sodelovala oblikovalec, arhitekt in profesor Saša J. Mächtig ter Matej Feguš iz podjetja Donar. Poleg njiju bodo sodelovali še industrijski oblikovalec in profesor Taco Langius, arhitekt in oblikovalec Paolo Golinelli in arhitekt Paolo Richelli iz Italije.

Mächtig se bo v svojem prispevku osredotočil na les kot osrednjo temo dogodka. Uvodoma bo spregovoril o gozdu in drevesu kot viru lesa, ki mu lahko, ali pa ne, s kakovostjo vdahnemo novo življenje. Njegov prispevek bo usklajen z izhodišči profesorja Langiusa, ki problematizira razmišljanje arhitektov in oblikovalcev v spremenjenih družbeno ekonomskih in kulturnih razmerah v svetu.

Kot je slednji zapisal v izhodiščih za svoj prispevek, danes, v obdobju digitalizacije in abstrakcije, skoraj kot reakcija na to odtujitev vlada vedno večje zanimanje za materiale in pristnost izdelkov. Mnogi se sprašujejo, ali je možna drugačna, bolj uravnotežena družba, ki bi živela v sožitju z okoljem. Razvoj trga, kjer prevladuje cenena in nekakovostna masovna produkcija, je ustvaril praznino, v kateri je prostor za "pametne izdelke", ki sledijo zahtevam naročnikov. Zanje je tudi značilen tesen odnos med izdelovalcem in kupcem.

Mächtig sam dodatno izpostavlja načela, kot je od zibke do zibke, inovativni potencial oblikovalcev, antropološki in etnografski pristop v razvoju ter misel misli lokalno deluj globalno.

Feguš bo v svojem prispevku spregovoril o oblikovanju, ki mora biti vidno v dobro oblikovanih izdelkih, storitvah, procesih in komunikaciji. Kot je zapisal v izhodiščih za svoj nastop, verjame, da je prihodnost v trajnostnem modelu, v katerem bo imelo oblikovanje ključno vlogo. Ob tem opominja, da se moramo zavedati vseh omejitev, ki nam jih na dolgi rok postavlja narava.

Enomesečno razstavo Slovenia Design Showroom, ki bo na ogled še do 17. junija, sta organizirala javna agencija Spirit Slovenija in direktorat za lesarstvo na gospodarskem ministrstvu skupaj s partnerji.

K sodelovanju na razstavi sta povabila slovenska podjetja lesne in pohištvene dejavnosti ter z interierom povezanih dejavnosti, ki imajo vrhunsko oblikovane izdelke oziroma so prejeli domačo ali mednarodno nagrado ali priznanje za oblikovanje ali inovativnost.

Razstava, kot so zapisali organizatorji, dokazuje, da je Slovenija danes tudi na področju oblikovanja pomemben inovativni del evropskih in svetovnih ustvarjalnih tokov. Kljub geografski majhnosti deluje globalno, kar nenazadnje potrjuje vrsta nagrad in priznanj predstavljenih izdelkov.

Razstava je na ogled v času mednarodno znanega trienala; slednji poteka od 2. aprila do 12. septembra, letos pod naslovom: 21st Century. Design After Design.