Slovenija 8.6.2016 10:08

Ta nora 80a za uvod v letne projekcije Kinodvorišča

Ljubljana, 8. junija - Kinodvor nocoj s projekcijo filma Ta nora 80a po scenariju in v režiji Richarda Linklaterja začenja letošnjo izdajo Kinodvorišča, letnega kina v atriju Slovenskih železnic. Do 4. julija se bodo v sklopu Kinodvorišča zvrstile še štiri premiere, program pa bo zaokrožila predstavitev sveže slovenske kratkometražne produkcije Naši kratki.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ameriški režiser Linklater slovi kot kronist čudovite vsakdanjosti. Žurerska komedija z malo baseballa in veliko piva Ta nora 80a se začne tam, kjer so se sklenila Fantovska leta (2014). Toda hkrati so Ta nora 80a "duhovno nadaljevanje" Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni (1993), ki zamenja 70. za 80. leta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta, so zapisali v Kinodvoru.

Po uvodni projekciji v letošnje Kinodvorišče bo za glasbeni izbor poskrbel Mike, "leteči pilot" Radia Študent in poznavalec ameriške popkulture.

Ta nora 80a bodo na sporedu Kinodvorišča do 13. junija, ko bodo začeli predvajati film Odprto morje, letošnjega velikega nagrajenca Berlinala, ki ga podpisuje dokumentarist Gianfranco Rosi. Režiser je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti, in opozoril, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja.

Na platno letnega kina 22. junija prihaja film Chevalier prve dame mladega grškega filma Athine Rachel Tsangari. Šest moških na razkošni jahti sredi Egejskega morja sklene odigrati igro. V tej igri se bo veliko primerjalo in merilo. Najboljši si bo na mezinec nadel pečatni prstan zmagoslavja, tako imenovani chevalier. Najnovejše delo Tsangarijeve vzame pod drobnogled moško tekmovalnost, skupinsko dinamiko in krizo srednjih let.

Predstavitev sveže slovenske kratkometražne produkcije Naši kratki bo na sporedu 27. junija. Prikazani bodo filmi Vdih Blaža Završnika, Dobro unovčeno popoldne Martina Turka ter Hiške Darka Sinka in Matjaža Ivanišina. Projekcije bodo pospremili pogovori z ustvarjalci.

Po lanskem uspehu dokumentarca Amy bo od 28. junija na Kinodvorišču na ogled še film o prvi dami rock'n'rolla Janis Joplin v režiji in po scenariju Amy J. Berg. Film Janis Joplin: Otožno dekle je kot so zapisali v Kinodvoru "ganljiv, poglobljen portret glasbene ikone, ki je na odru izpela lastno bolečino in s svojo nekonvencionalno držo tlakovala pot sodobnim glasbenim upornicam". Po projekciji bo obiskovalce na zabavi Flower Power Radia Študent razplesal DJ Oskar Model.

Letošnje Kinodvorišče bo 4. julija sklenila projekcija filma Ryuzo in sedem veličastnih v režiji Takeshija Kitana. Japonski mojster gangsterskega filma ter čudovito stiliziranega in čudaškega nasilja se v omenjenemu filmu vrača k mešanici komike in borbe, ki jo je izpilil v filmu Zatoiči. V filmu Ryuzo in sedem veličastnih je soočil ostarele pripadnike jakuz in novodobne jakuze, ki so klanske ideale zamenjale za korporacijske.

Projekcije se bodo vsak dan začele ob 21.30. Vhod na Kinodvorišče je mogoč skozi Kinodvorovo dvorano, v primeru dežja pa bodo projekcije ob isti uri v dvorani.