Slovenija 8.6.2016 10:32

Razstava National Geographic - Malokdaj videno na Ljubljanskem gradu

Ljubljana, 8. junija - V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo drevi ob 19. uri odprli fotografsko razstavo National Geographic - Malokdaj videno, katere kustos je Arne Hodalič. Na ogled bodo fotografije, ki razkrivajo skrita čudesa sveta, kot so očem nevidne sledi kresničk, ali izjemno nevarne razmere ob naravnih pojavih, kot sta bruhajoči ognjenik ali tornado.

Fotografi National Geographica so izbranci, ki imajo priložnost ali srečo, da se v sklopu svojega dela velikokrat podajo po neznanih krajih ali so priče edinstvenim dogodkom. "Vse od iznajdbe fotoaparata je bila fotografova vloga v tem, da iz neznanega naredi znano," je povedal fotograf National Geographica Stephen Alvarez.

Razstava Malokdaj videno je nastala na podlagi izbora fotografij društva National Geographic Society v Washingtonu kot sestavni del ponudbe tako imenovanih potujočih fotografskih razstav. Njen namen je ponuditi nekaj novega, neznanega, še neodkritega, dih jemajočega ali pa znano in že velikokrat videno prikazati drugače, na svež način.

Izbrani posnetki posebnih krajev, neverjetnih naravnih pojavov, redkih dogodkov so nastali bodisi po spletu srečnih naključij - vrhunski fotograf se je ob pravem času znašel na pravem kraju - ali pa so plod tednov, mesecev, včasih celo let skrbnega načrtovanja. Naj vas opomnijo na to, kako lep, a hkrati krhek je naš svet, so sporočili z javnega zavoda Ljubljanski grad.

Na razstavo vabi fotografija slovenskega fotografa in lovca na tornade Marka Korošca, ki je v Koloradu maja 2013 v objektiv ujel supercelični nevihtni oblak. S fotografijo je zmagal na natečaju revije National Geographic Traveler.