Svet 8.6.2016 12:51

Pariška muzeja Louvre in Orsay ponovno odprta za javnost

Pariz, 8. junija - Pariška muzeja Louvre in Orsay, ki stojita na obrežjih Sene in ki so ju zaradi zaradi narasle reke konec tedna zaprli, sta ponovno odprta za obiskovalce. Sena je konec tedna dosegla najvišji vodostaj v zadnjih 30 letih, zato so uslužbenci muzejev selili umetniška dela iz kletnih depojev v višje ležeče prostore.

Francija, Pariz. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA

V pariškem muzeju Louvre je razstavljenih okoli 35.000 umetnin. Med najbolj znanimi eksponati muzeja so Da Vincijeva slika Mona Liza, znameniti kip Nike Samotraške iz 2. stoletja in Hamurabijev kodeks iz leta 1754 pr.n.št..

V muzeju Orsay je predstavljena v glavnem francoska umetnost - slike, kipi, pohištvo in fotografije - iz obdobja med letoma 1848 in 1914. Znan je predvsem po zbirki impresionističnih del umetnikov, kot so Monet, Manet, Degas, Renoir in Cezanne. Muzej, odprt leta 1986, se nahaja v zgradbi nekdanje pariške železniške postaje Gare d'Orsay.

Gladina reke Sene je najvišji vodostaj dosegla v soboto, od tedaj upada. Poplave so sicer prizadele velik del severne Francije, zaradi česar je prišlo do težav v prometu in škode na stanovanjskih in poslovnih objektih.