Svet 13.7.2016 6:00

Ohridski poletni festival letos z 800 nastopajočimi

Ohrid, 13. julija - Letošnji, 56. ohridski poletni festival bo ponudil okoli 50 koncertov, devet gledaliških predstav in pet razstav, prikazali pa bodo tudi devet filmov, ki so nastali v produkciji Vardar filma. Na 40-dnevnem festivalu bo nastopilo 800 sodelujočih iz 18 držav. Festival je v torek odprla svetovno znana mezzosopranistka latvijskega rodu Elina Garanča.

Garanča je na koncertu v antičnem gledališču v Ohridu zapela skupaj z orkestrom Makedonske opere in baleta.

Koncept festivala sicer v glavnem po pisanju makedonske tiskovne agencije MIA ostaja nespremenjen, v želji, da bi pritegnili kar najširše občinstvo, pa so v spremljevalni program uvrstili zanimive in privlačne dogodke.

Po besedah direktorja festivala Oliverja Arsovskega je novost letošnje izdaje, da bodo določene aktivnosti potekale v Ohridu skozi vse leto, denimo koncerti cerkvenih zborov v času cerkvenih praznikov, novoletni koncerti in drugi dogodki, ki bodo v mestu v času, ko ga obišče največ turistov.

Kot je po pisanju MIA izpostavila selektorica festivala Gordana Josifova Nedelkovska, bo na festivalu letos nastopilo nekaj svetovno znanih imen, poleg Eline Garanča med drugim še izraelski violinist Maxim Vengerov, ruski violinist Vadim Repin in kubanski trobentač Arturo Sandoval. Dodala je, da ohridski poletni festival daje velik poudarek tudi makedonski skladateljem klasične glasbe in izvajalcem.

V gledališkem delu festivala bo približno polovica programa posvečena obeleževanju 400. obletnice smrti angleškega dramatika Williama Shakespeara. Med drugim bo po besedah selektorja Gjorgija Jolevskega ponudil uprizoritvi Macbetha in Komedije zmešnjav.

Kot še piše MIA, je veleposlaništvo Španije v Makedoniji nominiralo Ohridski poletni festival za nagrado princese Asturije. Prestižna španska nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1980, se je do lani imenovala nagrada princa Asturije. Vendar se je princ Asturije Felipe de Borbon ob tem, ko je postal španski kralj Felipe VI., odločil, da naziv preda svoji hčerki, princesi Leonor. Doslej so jo med drugim prejeli Francis Ford Coppola, Riccardo Muti in Leonard Cohen.