Svet 9.6.2016 5:30

V dunajskem Arhitekturnem centru najboljše evropske arhitekture 2015

Dunaj, 9. junija - V Arhitekturnem centru na Dunaju je od danes na ogled razstava z naslovom Najboljše evropske zgradbe - nagrada EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2015. Na njej je predstavljenih 40 arhitektur, ki so se uvrstile v ožji izbor za to najpomembnejšo evropsko arhitekturno nagrado, ki je za leto 2015 pripadla avtorjem Filharmonije v Szczecinu.

Nagrado Mies van der Rohe so leta 1987 ustanovili Evropska komisija, Evropski parlament in Fundacija Mies van der Rohe v Barceloni, podeljujejo jo bienalno. Z njo odlikujejo projekte, ki s svojo inovativnostjo služijo kot orientacija, če ne kar kot manifest za razvoj sodobne arhitekture, piše na spletni strani Arhitekturnega centra.

Izmed 420 projektov, ki so jih za nagrado za leto 2015 nominirale evropske institucije ali mednarodni strokovnjaki, je bilo najprej izbranih pet finalistov. Glavno nagrado, ki je vredna 60.000 evrov, pa je žirija namenila arhitektoma Fabriziu Barozziju (Italija) in Albertu Veigi (Španija) za Filharmonijo v poljskem Szczecinu.

Na razstavi so med drugim po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA predstavljeni tudi projekt prenove Rijksmuseuma v Amsterdamu, Muzej zgodovine poljskih Judov v Varšavi in projekt starega pristanišča v Marseillu.

Nagrado Mies van der Rohe so doslej med drugim prejeli arhitekti David Chipperfield, Zaha Hadid, Peter Zumthor, Rem Koolhaas. Za leto 2013 so jo prejeli arhitekturna biroja Henning Larsen Architects in Batteriio Architects ter Studio Olafurja Eliassona za koncertno dvorano in konferenčni center Harpa v Reykjaviku.

Razstava v dunajskem Arhitekturnem centru bo na ogled do 29. avgusta.