Slovenija 9.6.2016 14:24

V Mini Teatru v novi sezoni pet postdramskih premier

Ljubljana, 9. junija - V Mini Teatru za novo sezono pripravljajo pet postdramskih avtorskih predstav, ki jih bodo režirali Ivica Buljan, Damir Avdić, Primož Ekart, Ivan Peternelj in Mare Bulc. Predstave za otroke in mladino bodo navezali na aktualno tematiko begunstva, tri nove premiere pa bo režiral Robert Waltl.

Ljubljana. Dvorana Mini teatra. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dvorana Mini teatra.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Umetniški vodja Mini teatra Ivica Buljan je poudaril, da se je gledališče na Križevniški z leti iz malega pribežališča za drugače razmišljujoče razvilo v platformo za umetnike, ki preizprašujejo današnji čas in družbo. Ponosen je, da bodo v prihodnji sezoni ponovno sodelovali z angažiranimi umetniki, s katerimi so se po njegovih besedah našli po solidarni in odgovorni liniji, Mini teater pa vse bolj postaja prostor dialoga in odpiranja vprašanj.

Vse predstave kljub vsemu nastajajo z minimalnimi sredstvi, saj po besedah direktorja Mini Teatra Waltla s strani občine in ministrstva za kulturo ne prejmejo dovolj denarja, da bi krili produkcije. Posledica tega je, da vse postdramske predstave nove sezone nastajajo v koprodukcijah, za kritje stroškov pa je med drugim zelo pomembna njihova gledanost.

V novo sezono bodo v Mini teatru vstopili s premiero predstave Tiest, ki jo po besedilu Seneke in v dramaturgiji Svetlane Slapšak režira Buljan. Besedilo je režiser izbral, da bi preveril, kako na odrih zanemarjena rimska tragedija deluje danes.

Slapšakova je povedala, da je besedilo zelo krvava in nasilna tragedija, ki med drugim v ospredje postavlja teme, kot sta incest in kanibalizem. Gre za elitistično podobo konca sveta z elementi utopije, ki hkrati preizprašuje, kakšna bi lahko bila družba. Po drugi strani pa po njenih besedah besedilo odraža trenutek, ko se intelektualec sooča s popolno nemočjo, da lahko v družbi kaj spremeni. Na odru se bodo soočili Benjamin Krnetič, Marko Mandić in Milena Zupančič.

Damir Avdić je predstavil svoj avtorski projekt Mefisto, v katerem bo nastopil z Gregorjem Zorcem. Avdić je povedal, da je njegov Mefisto prijeten fant, ki se mu na določeni točki "strže", tako da začne razgrajati po mestu, nato pa mu nenadoma zraste rog. V kolikor bo Bog dober, mu morda do konca predstave zraste še drugi, je bil skrivnosten Avdić. Umetnik bo v predstavo vključil tudi "po Mefistovsko plesno glasbo".

Režiser Primož Ekart bo skušal v predstavi Klovnovi pogledi "združiti nezdružljivo", saj bo delo Heinricha Bölla prepletel z idejami, ki se pojavljajo v knjigi Janisa Varufakisa Globalni minotaver. Skupna tema obeh del je po Ekartovih besedah bankrot. Na eni strani osebni bankrot klovna, na drugi pa bankrot celotne regije. Kljub vsemu bo v ospredju Böllovo delo, saj bo Ekart izpostavil klovnovski pogled. V predstavi bo nastopil Nik Škrlec.

Slikar Marc Chagall bo v ospredju predstave Moje življenje v režiji Ivana Peternelja. Režiser je za osnovo vzel Chagallovo avtobiografijo, ki je tako nadrealistična kot njegova dela. Peternelja je izredno navdihnilo slikarjevo življenje. Kljub temu, da je Chagall prestal veliko težkih preizkušenj, je bil velik optimist, kar kažejo tudi njegova upanja polna dela. V predstavi bodo nastopili igralec Blaž Šef, umetnica Aphra Tesla, pesnica Gaja Naja in Raul Sultanov.

Peta premiera nove sezone bo predstava Obljubljena dežela v režiji Mareta Bulca. Koproducentka predstave iz zavoda Maska Tina Dobnik je povedala, da bo Bulc v novi predstavi nadaljeval temo selitev, ki jo je načel v Gremo vsi! V predstavi se bo v sodelovanju z igralkama Tjašo Ferme in Mirel Knez ukvarjal z vprašanjem begunstva in iskanjem obljubljene dežele. Med drugim bodo ustvarjalci skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj za Slovence, ki so se odselili v tujino, rečemo, da so se rešili, ne pa da so agresorji tuje kulture?

Program za otroke in mladino bo v novi sezoni vezan na aktualno tematiko begunstva. Waltl bo na oder postavil predstavo Vsi tukaj, vsi skupaj po slikanici Anje Tuckermann z ilustracijami Tine Schulz, navdahnila pa ga je tudi slikanica Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev Rafika Schamija z ilustracijami Oleja Könneckeja. Marca bo na vrsti še predstava Nathanovi otroci po besedilu Ulricha Huba.