Svet 11.6.2016 6:00

Slovenski filmi na turneji po Južni Ameriki

Lima/Buenos Aires/Montevideo, 11. junija - Slovenski filmi so trenutno na turneji po Južni Ameriki. V Peruju je na iztekajočem se festivalu Vzhodno od Lime gostovalo osem slovenskih filmov, za festivalsko nagrado pa se potegujeta slovenski manjšinski koprodukciji Zenit v režiji Daliborja Matanića in Družinski film Olma Omerzuja. Filmska karavana bo gostovala še v Argentini in Urugvaju.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Limi se bo danes sklenil filmski festival Vzhodno od Lime, v sklopu katerega si je občinstvo lahko od 1. junija ogledalo filme Čefurji, raus! v režiji Gorana Vojnovića, Lahko noč, gospodična Metoda Pevca, Drevo v režiji Sonje Prosenc, Panika režiserke Barbare Zemljič, Zapelji me Marka Šantiča, Izlet Nejca Gazvode, Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča in Razredni sovražnik v režiji Roka Bička. Vsi filmi so bili prevedeni v španščino.

Na Inštitutu za film in avdiovizualno umetnost v argentinskem Buenos Airesu bodo v sklopu meseca Slovenije, ki so ga pripravili ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve, od 16. do 22. junija potekali Dnevi slovenskega filma. Predvajali bodo že omenjene filme z eno spremembo - namesto Panike bo prikazan Cirkus Fantasticus v režiji Janeza Burgerja. Otvoritveno projekcijo filma Izlet bo pospremil režiser Gazvoda, ki je tudi soscenarist filma Razredni sovražnik.

Zatem bo karavana slovenskih filmov gostovala še v Urugvajski kinoteki. Med 21. in 28. junijem bo tako v Montevideu potekala prva retrospektiva slovenskih filmov.

V prihajajočih mesecih bodo Dnevi slovenskega filma organizirani še na Hrvaškem in Madžarskem ter v Braziliji, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.