Svet 12.6.2016 5:00

V Benetkah fotografska razstava o Peggy Guggenheim

Benetke, 12. junija - V beneški Galeriji Ikona je na ogled fotografska razstava o ameriški zbiralki umetnin Peggy Guggenheim. O njenem življenju priča 21 fotografij, ki so jih posneli priznani umetniki 20. stoletja, kot so Berenice Abbott, Andre Kertesz in Man Ray. Razstava bo na ogled do 27. novembra, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija, Benetke. Benetke. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Benetke.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po besedah kustosinje Zive Kraus so razstavo povezali s 500. obletnico nastanka beneškega judovskega geta. Tudi Guggenheimovi so bili Judje. Družina je iz Švice leta 1847 emigrirala v ZDA, kjer se je tudi rodil oče Peggy Guggenheim Benjamin. Življenje priznane zbiralke umetnin so kasneje zaznamovale številne selitve. Iz ZDA se je vrnila v Evropo, kjer je živela v Parizu in Londonu, nato se je podala nazaj v New York, na koncu pa do smrti živela v Italiji, tudi v Benetkah.

Peggy Guggenheim so redki naslikali, obstaja pa veliko njenih fotografij. V Benetkah razstavljenih 21 fotografij obuja omenjene prehode v njenemu življenju in priča o Guggenheimovi kot o odločni ženski, revolucionarki in daljnovidni zbirateljici, ki je bila vselej odprta v svet. S svojimi izbirami je pustila neizbrisen pečat v umetnostni zgodovini 20. stoletja.

Razstavo je Galerija Ikona pripravila v sodelovanju s Zbirko Peggy Guggenheim.